В резултат на бунта, който почти достигна Москва, Владимир Путин

...
В резултат на бунта, който почти достигна Москва, Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин започна корпоративното поглъщане на „Вагнер“

В резултат на протеста, който съвсем доближи Москва, Владимир Путин е изправен пред ново тестване – ръководството на едно от най-сложните корпоративни поглъщания в историята.   В запечатаната основна квартира на Wagner Group в Санкт Петербург сътрудници от Федералните служби за сигурност (ФСБ) претърсиха офисите за доказателства против водачът на групта Евгений Пригожин, написа The Wall Street Journal.    Междувременно в съветските обществени мрежи започнаха подкрепяни от Кремъл рекламни акции за набиране на боен личен състав в опит военните да стигнат до някои от 30-те хиляди наемници, хакери и парични сътрудници на „ Вагнер “, които дългогодишният съдружник на президента Путин изпрати в Украйна, Близкия изток и Африка.   Руските правоприлагащи органи са иззели компютри и сървъри на Patriot Media Group - основна част от информационна империя на Пригожин, която в миналото включваше Агенцията за интернет проучвания, медийна организация, която изпомпваше милиони прокремълски известия в обществените мрежи и аргументи безпорядък на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, съгласно чиновници и текстови известия, прегледани от The Wall Street Journal.    Според известията, представени от WSJ, евентуалният нов притежател на Patriot Media е National Media Group, управлявана от Алина Кабаева – глобената от Вашингтон състезателка по художествена гимнастика, за която държавното управление на Съединени американски щати счита, че е майка на най-малко три от децата на Путин.   Новината за нахлуването в Patriot Media Group в Санкт Петербург беше съобщенa за първи път от самостоятелния съветски новинарски уеб страница The Bell и доказано от WSJ.   

Откакто английската корона стартира да ликвидира Източноиндийската компания през 1858 година и пое директно ръководство над нейните отдалечени колонии, светът не е виждал държавно управление да се пробва да погълне корпоративна империя, сравнима с „ Вагнер ”, разяснява WSJ.
Групата оказа помощ на Кремъл да натрупа интернационално въздействие и да събере доходи, като всичко това се ръководи от главната холдингова компания на Пригожин „ Конкорд “. Сега Путин се пробва да поеме контрола над корпоративно страшилище, за чието основаване е оказал помощ, съгласно западни, близкоизточни и африкански чиновници, както и съгласно съветски дезертьори и документи, описващи повече от 100 компании, следени от „ Вагнер “, показва изданието.   На 24 юни Кремъл блокира обществените медийни канали на „ Вагнер “ и „ Конкорд “. Службите за сигурност са нахлуха в няколко дъщерни сдружения на „ Конкорд “, заявявайки, че са разкрили револвери, подправени паспорти и златни кюлчета.   Акаунтите в обществените медии, които в миналото изстрелваха гледната точка на Кремъл зад димната завеса, построена от Пригожин за Путин, значително потънаха в мрак. Неговата лична обществена мрежа YaRUS заяви в четвъртък, че стопира услугата и търси нови вложители „ поради политическата обстановка “. 

Руски публични лица са споделили на държавните управления в Африка и Близкия изток, упълномощили сигурността си на наемниците на „ Вагнер “, че те към този момент няма да работят без значение.

Нито Кремъл, нито „ Конкорд “, нито Patriot Media са дали отговор на изпратените по имейл въпроси от WSJ. 
Местоположението на Пригожин е неразбираемо. Единствената информация за него е от президента на Беларус Александър Лукашенко, който посредничи в договорката сред шефа на наемниците и Кремъл. Във вторник предходната седмица той съобщи, че Пригожин е дошъл в страната.       Преди да загуби благосклонността на Кремъл, Пригожин построи една от най-сложните и безотчетни корпоративни структури в света – паяжина от стотици компании в Русия и други юрисдикции, които постоянно заплащат на своите хиляди служащи в брой, отбелязва WSJ.
Много от покупко-продажбите, които обвързваните с Вагнер компании са сключили с африканските държавни управления, са неофициални, разчитащи на контрабанда и противозаконни прехвърляния, персонално контрактувани от самия Пригожин, настояват западни, арабски и африкански висши чиновници.
Работник на компанията споделя в текстови известия, прегледани от WSJ, че Пригожин е трансферирал част от своите притежания на свои чиновници в седмиците преди протеста.
През май Пригожин беше заменен като началник на надзорния съвет на Patriot Media Group от служителя Абас Джума, който удостовери, че е назначен, само че и че не е желал това и не е сигурен за какво е получил тази позиция. „ Пригожин е доста рационален човек, който в никакъв случай не прави нещо инцидентно “, споделя той, представен от WSJ.

Опитите на Путин да хване юздите на тези компании ще бъдат тест за това до каква степен той резервира контрола върху системата, която е построил и която употребява, с цел да ръководи Русия толкоз дълго.
В продължение на години автократът, заобиколен от свиващ се кръг от твърдолинейни съветници, доверява от ден на ден и повече от работата, която нормално се разпорежда на страната, на мрежата от компании, ръководени от Пригожин, някогашният пандизчия, трансформирал се в индивида, който подсигурява, че храната на Путин не е примесена с отрова.
Кухненският личен състав, наеман от Пригожин за луксозните новогодишни и национални празнични вечери с посетители, измежду които Путин, министърът на защитата Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов – водачите, против които един ден той ще вдигне протест – е трябвало първо да минава тест с полиграф.
„ Имаше въпрос „ Искали ли сте в миналото да навредите на президента на Руската федерация “, споделя Александър Карамишев, един от някогашните сервитьори на Пригожин, който е подавал ястията за Путин на шефа си като дисциплиниран велможа.
Компанията на Пригожин заплаща заплатите на сервитьорите на място, в брой, извадени от огромна чанта, споделя още Карамишев и прибавя, че Пригожин е заплашвал, че ще счупи зъбите на сервитьори, които изтърван вилица. Бившият чиновник също по този начин споделя, че е имало тормоз към готвачи от страна на Пригожин, споделя още WSJ. 

Обръщайки се против някогашния си готвач, във вторник Путин разгласи, че финансите на „ Конкорд “ ще бъдат разследвани и сподели, че компанията, дружно с „ Вагнер “, е получила съвсем 2 милиарда $ по военни контракти и с цел да заплати заплати сред май 2022 година и май 2023 година Телевизионният водещ Дмитрий Кисельов по-късно сподели, че двете компании - Wagner Group и Concord Holding – са подписали контракти на обща стойност 1703 милиарда рубли, или почти 20 милиарда $.
„ Надявам се, че нищо не е откраднато или най-малко не толкоз доста “, сподели Путин в послание към военните на 27 юни. „ Със сигурност ще се оправим с всичко това. “
Александър Беглов, губернатор на Санкт Петербург и дълготраен съперник на Пригожин, сподели пред съветска телевизия в петък, че шефът на „ Вагнер “ стои зад замърсен бизнес, който се пробва да поеме надзор над градската стопанска система.

Империята на Пригожин е известна най-много с наемническите си интервенции, само че също по този начин включва компании в областта на финансите, строителството, доставките и логистиката, минното дело и естествените запаси, както и Sporthorses Management, следена от дъщерята на Пригожин Полина.

Чрез корпоративни сдружения, благосъстоятелност на Полина, сина му Павел и брачната половинка му, Пригожин управлява към 180 000 квадратни фута благосъстоятелност в затворен комплекс в Лахта, първокласно предградие край езерото на Санкт Петербург, съгласно корпоративните регистри, прегледани от WSJ.

Пригожин също по този начин е обвързван с Broker Expert LLC, комерсиална къща в Русия, изпратила багери до следена от „ Вагнер “ златодобивна компания в Судан и трактори до Bois Rouge, друга компания, която има концесия за секвоя в Централноафриканската република, показва още изданието.

Компаниите, които той употребява, с цел да изпраща наемници в задгранични цивилен войни, са във вериги на други компании, съгласно организационните схеми, прегледани от WSJ. Те включват Sewa Security Services, основана в Санкт Петербург финансова компания, дъщерно сдружение на M-Invest.

Evro Polis, друга наемническа компания, която охранява най-големите газови залежи в Сирия и съгласно оценка на високопоставени западни чиновници получава до една четвърт от индустриалните облаги, е във верига от компании, която води до Service K LLC - компания за човешки запаси.

Правителството на Мали е платило на фирмите на „ Вагнер “ повече от 200 милиона $ от края на 2021 година, с цел да се опитат да защитят страната от ислямистки бунтовници, сподели в петък Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност.

Повече от шест следени от „ Вагнер “ компании също се занимават с рандеман, което се улеснява от друга мрежа от компании за доставки и логистика, също благосъстоятелност на групата.

В Централноафриканската република следената от „ Вагнер “ Midas Resources SARLU е поела контрола върху огромна част от производството в златната мина Ndassima, като неексплоатираните запаси се правят оценка на 1 милиард $, споделя държавното управление на Съединени американски щати. На собствен ред златото и диамантите, които „ Вагнер “ добива в страната, се изнасят от друга компания на Пригожин, Diamville SAU, за пазарите в Обединените арабски емирства и в Европа.

Голяма част от по-широката корпоративна мрежа, която събира притежанията на Пригожин обаче, остава скрита, споделят анализатори, проучили деликатно групата.
В Централноафриканската република, Мали и Сирия мениджърите по сигурността и минното дело в компании, свързани с „ Вагнер “, наподобява се крият и чакат сигнали от Москва съгласно All Eyes On Wagner, изследователска група, която твърди, че е проверила корпоративните регистри на 30 компании на „ Вагнер “ след протеста и не е разкрила промени в собствеността.
  Компания на име Retail, употребена за пазаруването и развиването на централата на „ Вагнер “ в Санкт Петербург, е трансформирала адреса и регистрационния си номер през май, макар че Пригожин остава неин единствен шеф, демонстрират корпоративните документи.
В събота гигантската табела на „ Вагнер “ беше отстранена от централата на компанията. Групата удостовери в канала си в Telegram, че се изнася и че ще продължи да работи в интерес на Русия, само че в нов формат и на други платформи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР