В резолюция, приета във вторник, евродепутатите заявяват, че Съветът трябва

...
В резолюция, приета във вторник, евродепутатите заявяват, че Съветът трябва
Коментари Харесай

Европарламентът гласува: България и Румъния да бъдат приети в Шенген до началото на 2023 година

В резолюция, призната във вторник, евродепутатите декларират, че Съветът би трябвало да одобри решение за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно придвижване до края на 2022 година Това би трябвало да подсигурява премахването на инспекциите на лица по всички вътрешни граници за двете страни първоначално 2023 година Резолюцията е призната с 547 гласа " за ", 49 " срещу " и 43 " въздържал се ".

Отбелязвайки, че Шенгенското пространство е " едно от най-големите достижения на Европейския съюз ", евродепутатите подлагат на критика неуспеха на Съвета да вземе решение за приемането на България и Румъния, макар че двете страни от дълго време са изпълнили нужните условия. Поддържането на надзор по вътрешните граници е дискриминационно и има съществено влияние върху живота на мобилните служащи и жителите, споделят евродепутатите. Като попречват вноса, износа и свободния поток на артикули от товарните пристанища, те също вредят на единния пазар на Европейски Съюз.

В момента всички държави-членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство, което включва също страни отвън Европейски Съюз Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Евродепутатите са призовавали България и Румъния да бъдат изцяло признати в Шенген неведнъж, като да вземем за пример в резолюция от 2018 година по тематиката, резолюция от 2020 година за положението на Шенген в подтекста на пандемията и отчет от 2021 година за действието на зоната за свободно пътешестване. Днешната резолюция е умозаключение на пленарен спор от 5 октомври 2022 година

Присъединяването на нови страни към Шенген изисква единомислещо решение на Съвета на Европейски Съюз. Чешкото председателство на Съвета уточни, че има намерение да организира полемики по тематиката преди края на 2022 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР