В резолюция, приета във вторник, евродепутатите препоръчват на Съвета на

...
В резолюция, приета във вторник, евродепутатите препоръчват на Съвета на
Коментари Харесай

Европарламентът отново призова България да бъде пусната в Шенген

В резолюция, призната във вторник, евродепутатите предлагат на Съвета на Европейски Съюз да одобри решение за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно придвижване до края на 2022 година Ако представителите на страните членки също кажат " да ", тогава инспекциите по всички вътрешни граници за двете страни ще отпаднат първоначално 2023 година Резолюцията е призната с 547 гласа „ за “, 49 „ срещу “ и 43 „ въздържал се “.

Отбелязвайки, че Шенгенското пространство е „ едно от най-големите достижения на Европейския съюз “, евродепутатите подлагат на критика неуспеха на Съвета да вземе решение за приемането на България и Румъния, макар че двете страни от дълго време са изпълнили нужните механически условия.

Поддържането на надзор по вътрешните граници е дискриминационно и има съществено влияние върху живота на мобилните служащи и жителите ", споделят евродепутатите.

Вътрешните за Европейски Съюз граници попречват вноса, износа и свободния поток на артикули от товарните пристанища и вредят на единния пазар на Европейски Съюз.

В момента всички страни членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство, което включва също страни отвън Европейски Съюз, като Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Евродепутатите са призовавали България и Румъния да бъдат изцяло признати в Шенген неведнъж, като да вземем за пример в резолюции от 2018 и от 2020 година Днешната резолюция е умозаключение на пленарен спор от 5 октомври 2022 година

Присъединяването на нови страни към Шенген изисква единомислещо решение на Съвета на Европейски Съюз. Чешкото председателство уточни, че има намерение да организира полемики по тематиката преди края на 2022 година
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР