В Регионалния исторически музей в Русе бе представено най-новото проучване,

...
В Регионалния исторически музей в Русе бе представено най-новото проучване,
Коментари Харесай

Историческият музей в Русе с ново проучване за известни русенски фамилии

В Регионалния исторически музей в Русе бе показано най-новото изследване, което дава още линии към картината на града от началото на предишния век.

Един фамилен албум с към 200 фотографии , грижливо разказани по кое време са направени и кого виждаме на фотографията, споделя за членовете на една от русенските семейства , взели участие в индустриализацията на града в самото начало на предишния век. Автор на изследването е Ренета Рошкева, организатор в музея, а притежател на фамилния албум е фамилия Искович, станала по-късно в Америка Джордан .

Личността, от която стартира тази история, е един от създателите и основен мотор на компанията за произвеждане на бои и лакове " Искович и Леви " . Малцина знаят, че това е фабриката, която след национализацията  е известна като цех " Гаврил Генов ", а в този момент - " Оргахим ".

" Още през 1884 г е признат закон за поощряване на промишлеността, съгласно който страната дава преференции на предприемчивите жители , които желаят да отворят заводи и да развият бизнес. Така през 1909 г Алберт Искович и Израел Леви основават своето химическо дружество и се радват на триумф ", споделя Ренета Рошкева.
Макар и надалеч от Русе, госпожа Хилда Искович продължава да поддържа връзка със своята другарка Мара Малчева, брачна половинка на инж.Петър Малчев, който пък електифицира Русе. Двете споделят детайлности за домовете си, порядките, за хората, с които поддържат връзка, описват си живота и си изпращат фотоси.

Тази преписка е предадена на музея от наследниците на Малчеви , а откривателите вършат всичко допустимо, с цел да се свържат с американските към този момент жители, наследници на Искович.

Така един от синовете, Майкъл, научил за изследването на историците в Русе, дава цялостния фамилен албум на семейството с истинските фотографии и описания. Така, зад океана, едно семейство намира избавление, а Русе губи още една фамилия предприемчиви и образовани хора.

Цялата история и фотосите към нея ще бъдат цифровизирани , качени в облак посредством уеб страницата на музея и издадени на хартия с помощта на програмата " Знание и напредък " на общинската фондация " Русе - град на свободния дух " и фондация " Еконт ".
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР