В разговорите участваха представители на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК),

...
В разговорите участваха представители на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК),
Коментари Харесай

Премиерът Николай Денков: Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната

В диалозите участваха представители на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), Българска стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

 

По време на срещата бяха разисквани главните ограничения, планувани в териториалните проекти за обективен преход.

 

Дискутирана е и опцията за присъединяване на огромни предприятия в смяната на икономическия образ на област Стара Загора.

 

" Има цялостно единодушие, че би трябвало да се приготви енергийна тактика на страната през идващите няколко месеца, съобщи на брифинг премиерът Николай Денков. 

 

Според премиера главната рецензия от страна на работодателските организации е, че връзката на държавното управление във връзка с работодателите и на евентуалните вложители би могла да бъде доста по-добра.

 

Денков изясни, че за служащите, които се усещат застрашени, може да има още по-добри благоприятни условия.

 

„ Разговорите протекоха в градивен дух ", удостовери и Цветан Василев от БТПП. " Заключенията на вчерашното съглашение в огромната си част са допустими. Трябва да се положат старания за обществения разговор, повече бистрота и предвидимост при формулиране на проектите. Да не се затваряме единствено в енергийния бранш, а да гледаме цялата стопанска система и в по-далечна вероятност ”, сподели той.

 

По отношение на прозрачността, съгласно него, до момента не е измислено нищо по-добро от публичните поръчки. Симеонов акцентира, че към момента вървят постепенно измененията в законодателството, които да опростят процедурите по наемане на задгранична работна ръка.

 

Васил Велев, ръководител на АИК разяснява, че диалозите са били на положително равнище и е имало реализирано единодушие за подсилване и развиване на тристранния разговор.  Според него в този момент доста значима дата е 6 ноември.

 

На срещата е реализирано единодушие, че България има дефицит на човешки запаси и поради това е било решено да се работи в посока на възстановяване на изискванията. На въпрос за какво към момента има митинги и блокирани пътища от енергетици и миньори, Николай Денков заяви, че знае, че се изчаква решение на Народно събрание по въпроса и подсети, че всичко нужно от негова страна е направена. Той изрече още веднъж мнение, че ултиматуми от автомагистралите не могат да се слагат. 

 

" Надявам се, че разсъдъкът ще надделее и същинските диалози да надделеят ", сподели отново министър председателят и подсети, че всички би трябвало да бъдат доста деликатни и обрани при диалози. 

 

" Политиците би трябвало да бъдат виновни в изявленията си към бъдещи вложители, а не да ги отблъсква ", заяви Николай Денков.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР