В разгара на световната пандемия от COVID-19 втората и третата

...
В разгара на световната пандемия от COVID-19 втората и третата
Коментари Харесай

Китай и Япония са със солиден икономически растеж в разгара на пандемията

В разгара на международната пандемия от COVID-19 втората и третата най-силни стопански системи в света – китайската и японската, записаха стабилен индустриален напредък, демонстрират последните данни, представени от Ройтерс и Би Би Си.
Силните стопански данни от Япония и от Китай, както и очакванията за бъдещата ваксина против новия ковид, покачиха котировките в Азия до рекордни нива през първия ден от работната седмица. По-общият показател Ем Ес Си Ай, който покрива Азиатско-тихоокеанския район без Япония, добави 1 % до най-високото си ниво, откогато е основан през 1987 година
На Токийската фондова борса, водещият показател Никкей-225 се повиши с 1,6 пункта до 29-годишен "връх ".
Японската стопанска система беляза 5% напредък за третото тримесечие на годината след срутва по-рано, породен от рестриктивните мерки и карантината, блъснали индустрията и потреблението.
Промишленото произвеждане в Китай пък е повишено с повече от предстоящото, а продажбите на дребно са траяли да се възвръщат, въпреки и с по-бавни темпове от прогнозите, предишния месец. Това сочат оповестени през днешния ден данни на Националната статистическа работа, заяви Ройтерс.
Промишленото произвеждане в Китай се е нараснало през октомври с 6,9 % на годишна основа. Анализатори чакаха приблизително растеж от 6,5 на 100. Продажбите на дребно са се нараснали с 4,3 % при планувани 4,9 на 100. Ръстът през септември е бил по-нисък - 3,3 пункта.
Продажбите на коли в Китай са се повишили със солидните 12,5 %.
Инвестициите в дълготрайни активи в страната са се нараснали през януари-октомври с 1,8 на 100 по отношение на същия интервал предходната година.
Китай стартира да се възвръща от рецесията, провокирана от новия ковид, по-рано от останалите огромни стопански системи. Ръстът на брутния вътрешен артикул през третото тримесечие бе 4,9 % на годишна основа.
Годишният стопански напредък на Китай може да спадне тази година до малко над 2 на 100 - най-ниското ниво от повече от три десетилетия, само че доста повече от другите водещи стопански системи, отбелязва Ройтерс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР