В разгара на сезона на клей най-великият тенисист в историята

...
В разгара на сезона на клей най-великият тенисист в историята
Коментари Харесай

Мирка спаси кариерата на Федерер


В разгара на сезона на клей най-великият тенисист в историята реши да си почине и да обърне внимание на своето семейство. Червените кортове в действителност не са обичаната настилка на швейцареца, само че това не значи, че не умее да играе на тях. Та той има купа от „ Ролан Гарос “ и победи на други шампионати над Краля на клея Рафаел Надал.
Отсъствието му може да е сериозна загуба за почитателите на спорта, само че пък е плюс за близначките Майла Роуз и Шарлин Рива, близнаците Лео и Лени, и брачната половинка Мирка. Именно госпожа Федерер е  39-2 една от главните аргументи за по този начин дългата и славна кариера на Маестрото от Базел. През 2015-а Роджър все по-често загатва, че е покрай отдръпване от спорта. Той в действителност няма какво повече да печели (освен златен олимпийски орден на сингъл) – има трофеи от всичките шампионати от Големия шлем, а общият им брой е връх в историята. В оня интервал швейцарецът играе ужасно, само че като че ли няма по какъв начин да постави завършек на хегемонията на Новак Джокович.
От началото на 2017-а Маестрото взе трофей от Шлема, три от „ Мастърс “ и направи паметно завръщане на върха на международната класация. „ Не мога да допускам, че реализирах толкоз доста за подобен къс интервал – признава Федерер. – Дори аз не знам по какъв начин стана. Но има едно нещо – чувствам същия апетит за победи като преди. “

Да, сега Роджър отстъпи на Надал първото място в ранглистата, само че всеки миг може да се завърне на върха. А преди 2 години надали бихме могли да си представим сходно развиване. Точно тогава Роджър и Мирка сядат на вечеря, с цел да обсъдят дали тенисистът би трябвало да продължи кариерата си. Г-жа Федерер споделя на мъжа си, че в случай че се усеща задоволително мощен да завоюва огромен шампионат, би трябвало да играе още. Така въпросът е решен.
 39-3 „ И двамата знаехме, че съм кадърен да си върна предходното равнище – споделя Маестрото. – Но се разбрахме, че ще си взимам дълги почивки от тениса. Те са ми нужни, с цел да се възстановя за идния сезон. Така най-съществен за мен стана календарът. “

Самата Мирослава Вавринец е някогашна тенисистка, само че ориста й е противоположна на тази на нейния брачен партньор. Двамата се срещат на олимпийските игри в Сидни 2000, където родената в Словакия спортистка съставлява Швейцария. В първия кръг взима единствено два гейма от рускинята Елена Дементиева и отпада. Няма доста триумфи като най-хубавото нейно класиране е 76-о място в ранглистата. Две години по-късно е принудена да спре със спорта поради контузия на крайници. Едва на 24.
Може би по тази причина Мирка е наясно, че брачният партньор й би трябвало да вземе от тениса всичко, каквото може. Тя прелестно схваща, че кариерата е низ от възходи и падения, в които спортистът има потребност от поддръжка. Г-жа Федерер с изключение на брачна половинка е и самобитен треньор, пиар, управител (официалната й служба в щаба на Маестрото) и даже психолог.
„ Мирка прави толкоз доста за мен – признава Роджър. – Мога да ви уверя, че без нейната поддръжка нямаше да играя толкоз дълго. Не бих желал да оставям жена си и децата за дълго време. Но фамилният съвет реши, че те ще идват с мен на някои от шампионатите. Мирка ме схваща чудесно и доста ми оказва помощ. “

 39-4 Така Федерер осмисля и неосъществената кариера на брачната половинка си. Нейният венец е шампионатът за смесени тимове „ Хопман Къп “ през 2002-а, където двамата показват Швейцария. Не стигат до трофея, само че поставят формалното начало на връзката си, макар че по тома време романът им към този момент не е кой знае каква загадка. Сватбата идва много по-късно – на 11 април 2009 година. Двамата не изневеряват на стила си и церемонията е напряко извънредна – поканени са единствено доста близки родственици и другари. По това време Мирка към този момент е бременна, а през юли на бял свят се появяват близначките. През май 2014-а пък към фамилията се „ причисли “ още една двойка – момчетата близнаци. Така през днешния ден Федерер постоянно пътува по огромните шампионати с цялото си семейство. Преди години самият той споделяше, че желае децата му да го гледат на корта. Не уточняваше дали би трябвало да го видят по какъв начин печели най-големите титли, само че очевидно е имал поради тъкмо това.
Феновете обичат да се майтапят, че след 10 години може да забележим името Федерер на върха на женската класация, а след 15 бащата и двамата му сина да са в топ 10 при мъжете. Маестрото не е склонен, само че не тъй като счита да се откаже скоро.

„ Надявам се, че няма да станат огромни тенисисти – споделя Роджър. – Още 25 години живот на професионален състезател – това не е нужно на нашето семейство. Няма да им споделям по какъв път да тръгнат – ще вършат каквото те решат. Може да е спорт, само че може да е и бизнес или нещо друго. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР