В разгара на политическата и коронавирусната криза, която все по-видимо

...
В разгара на политическата и коронавирусната криза, която все по-видимо
Коментари Харесай

В разгара на кризата държавата се зае да закрива частни музеи |

В разгара на политическата и коронавирусната рецесия, която все по-видимо удря стопанската система, страната се зае с писането на сурови правила за закриването на частни музеи.

Проект за изменение на Закона за културното завещание е оповестен през днешния ден за публично разискване и главната смяна в него касае точно изискванията за лишаване на позволение за осъществяване на музейна активност.

Предложената редакция на член 30, алинея 6 гласи:

„ (6) Разрешението за осъществяване на музейна активност може да бъде отнето с стимулирана заповед на министъра на културата по стимулирано предложение на шефа на Инспектората, когато:

1. музеят не е публично отворен за гости след приключване на пет години от издаване на разрешението за осъществяване на музейна дейност;

2. непрекъснатата експозиция на музея е отворена за гости по-малко от 100 дни в годината;

3. при несъблюдение на три поредни наставления на чиновниците на Инспектората за нарушение на условията на този закон;

4. при открито неспазване условията за осъществяване на музейна дейност;

5. при нелегално добити културни полезности. “

Сегашният текст е:

(6) Разрешението за осъществяване на музейна активност може да бъде отнето с стимулирана заповед на министъра на културата по стимулирано предложение на шефа на Инспектората, когато частният музей редовно нарушава условията на този закон.

В претекстовете си вносителят - министърът на културата Боил Банов - написа:

" Непълнотите в сегашния текст водят до ограничение на опциите за неговото използване и попречва реализирането на надзор върху активността на частните музеи и опазването на движимите културни полезности, съхранявани в тях. Липсва уточнение на събитията, при които може да бъде отнето разрешението за осъществяване на музейна активност.

С препоръчаната наредба се дефинират ясно и тъкмо събитията, при които може да бъде отнето разрешението за осъществяване на музейна активност. Създава се на практика използвана правна норма, която ще разреши на Министерството на културата да извършва своите пълномощия и ще се подсигурява опазването на културните полезности ".

Другите промени са допълнение на член 84, с цел да се дефинира редът за съгласувателната процедура за териториалноустройствена отбрана, която ще бъде написана в разпоредба на министъра.

Третата и последна смяна актуализира името на Археологически резерват " Сборяново ". В сегашният текст написа " праисторически, антични и средновековни структури в м. Сборяново и до с. Свещари ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР