В разгара на лятото се разпали и поредната дискусия за

...
В разгара на лятото се разпали и поредната дискусия за
Коментари Харесай

Умира ли вица: Основаха НЗОК и отмениха смъртното наказание

В разгара на лятото се разпали и следващата полемика за смяна на системата на здравното обезпечаване на българите и недолюбваната от тях Национална здравно осигурителна каса /НЗОК/, в която потънаха милиони левове от парите им като вода в пясък през 20-те години от съществуването на касата, без това да докара до по-добро обслужване на пациентите. Здравният министър Кирил Ананиев, който е утвърден ослепителен финансист, предлага нов модел – българите сами да избират къде да се обезпечават - в касата или в нови, частни фондове.



Министър Ананиев към този момент обществено показа своето предложение за демонополизацията на неефективната НЗОК на необятно публично разискване с присъединяване на всички заинтригувани страни. Разбира се, концепцията му незабавно откри както свои последователи, по този начин и съперници, само че нали въпреки всичко задачата е в разногласията да се роди по-добрият модел за здравно обезпечаване.

Какво предлага Ананиев?

- Да не се позволява частните здравни фондове да сортират лицата по здравен статус.

- Частният фонд би трябвало да набере най-малко 500 хиляди здравноосигурени, с цел да може да проработи.

- Гражданите със здравни права да имат избран период, с цел да изберат частен фонд, а в случай че не го създадат, да си остават в НЗОК.

- Веднъж годишно да сменят по избор фонда си.

- Здравната вноска да се резервира на 8%.

Пълна поддръжка на Ананиев дотук дават множеството от експертите в здравната система, които са на мнение, че новият модел съставлява смяна в няколко посоки и има опция касата да има съперници и по този метод пациентите да могат да избират къде да се лекуват при допустимо най-хубави условия.

Застрахователите в опазването на здравето обаче считат, че този % – 8 на 100 е непълен, защото ще би трябвало да се заделят средства и за основаването на гаранционен фонд.



Още м.г. някогашният здравен министър Петър Москов разяснява, че страната има планове да абдикира от своите отговорности в бранша като ги трансферира на частни фондове. "Когато си в обстановката на пациент за себе си или детето си, последната ти работа е да си контролираш правата или метода, по който се разходват твоите пари. Трябва да има системи и институции, които да го вършат от твое име, които получават заплатите си с твоите налози. Тоест изтеглянето на страната, декларацията "не можем или не желаем да решим тези проблеми, да се сборим с лобитата ", прехвърляме това нещо на някакви осигурителни фондове и даваме на същите тези лобита още пари през законово обвързване на хората да дават в допълнение пари е отвод на страната от здравна политика ", разяснява тогава някогашният здравен министър.

Сега той разгласи, че поддържа предлагането на Ананиев, да се раздели здравният пакет на главен и спомагателен. По думите му е било извънредно време да стане ясно за какви здравни услуги плащаме.

„ НЗОК би трябвало да остане главният дирек на опазване на здравето в страната. Ако той се размени с доста частни фондове, отговорността ще стане анонимна “, предизвести Москов. Като него мислят и представители на опозицията, които се притесняват, че правата на по-бедните ни сънародници няма да бъдат добре предпазени с новия модел. По време на полемиката омбудсманът и опозицията изрекоха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се обезпечават за здраве за сметка на държавния бюджет.

Повечето от шефовете на огромните лечебни заведения като да вземем за пример Асен Балтов на „ Пирогов” и други застават зад тила на здравния министър и настояват, че стъпката му е смела и заслужава поддръжка, с цел да може най-сетне да стартира дълго предстоящата промяна в опазването на здравето. Тепърва ще се види по какъв начин предложенията на всички страни ще изкристализират. Но въпреки всичко не е зле да не забравяме, че обстановката ни е като в този виц:

- Докторе, всичко ме боли!
- Съсредоточете се! За всичко няма да ви стигнат парите!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР