В разгара на четвъртата вълна на Covid-19 Министерството на здравеопазването

...
В разгара на четвъртата вълна на Covid-19 Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

МЗ е на финален етап да открие колко българи са се срещали с Covid-19

В разгара на четвъртата вълна на Covid-19 Министерството на здравеопазването към момента е в развой на разработка на осведомителната система за популационен имунитет, която трябваше да заключи данни и да покаже колко хора са се срещали с ковид. Целта на системата, по която се работи от лятото, беше да помогне на управляващите за оценка на риска преди новата вълна.

Към днешна дата тя към момента не е подготвена. " Информационната система за популационен имунитет е във заключителен стадий на разработка. Предстои обвързване с данни от Националната здравноосигурителна каса ", обявиха от Министерството на здравеопазването в отговор на въпроси на Mediapool по Закона за достъп до социална информация.

В търсене на " най-малкия брой хора с имунитет "

Служебният здравен министър доктор желанието си да изследва какъв брой души са се срещали с ковид на конференция на 21 юни. Идеята бе да се заключи информацията за всички имунизирани, преболедували и тествани с разнообразни типове проби и да се интегрират данните от всички лаборатории, лечебни заведения и други здравни заведения. Като се регистрират освен PCR и антигенни проби, само че и тестванията за антитела, които в този момент са отвън обсега на статистиката. В следствие посредством елиминиране на дублиращи се ЕГН-та трябваше да се получи " най-малкия брой хора, които са се срещали досега с вируса ".

" Като периоди чакаме да добием тази информация в интервал сред 2 седмици и 1 месец и тя ще ни помогне за оценка на риска от пораждане на нова вълна ", сподели тогава Кацаров, само че към днешната дата упованията му не се оправдават.

Той се аргументира и за какво е определен този метод на изследване, а не тестване за антитела на цялото население. По думите му тестването за антитела на цялото население или представителна извадка ще откри единствено тези, които скоро са се срещали с вируса, само че не и тези, които преди 3-4 месеца са преболедували и които също имат имунитет.

Информационната система за 26 400 лева

Почти месец по-късно, на 19 юли, със своя Кацаров разпореди основаването на Информационна система за популационен имунитет, чиято цел е контрол на събитията, свързани с придобиване на имунитет към SARS-CoV-2.

В отговор на запитването на Mediapool от Министерство на здравеопазването оповестиха, че създаването на осведомителната система за популационен имунитет е предоставено на " Скайуер Груп “ ЕООД. Поръчката, която е на стойност 26 400 лева с Данък добавена стойност, е била предоставена непосредствено на компанията, която е водещ разработчик на лабораторен програмен продукт.

Всички лаборатории се регистрират

" Лабораториите в цялата страна извършват наредбите на заповедта на министъра на опазването на здравето, като дават информация за осъществените проучвания за Covid-19 (SARS-CoV-2) в осведомителната система за популационен имунитет, в това число са подали данни за осъществените проучвания за Covid-19 до 30.06.2021 година и ежемесечно се регистрират ", споделиха от Министерство на здравеопазването.

Към 27 септември 2021г. 367 независими лаборатории и лаборатории към лечебни заведения, които правят проучвания за SARS-CoV-2, са дали информация за осъществените от тях проучвания в системата. От Министерство на здравеопазването допълват, че няма лаборатории, които да правят проучвания за Covid-19 и да не се регистрират в системата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР