Сърдечносъдовите заболявания убиват по 10 000 души дневно в Европа,

...
Сърдечносъдовите заболявания убиват по 10 000 души дневно в Европа,
Коментари Харесай

Сърдечносъдовите заболявания убиват по 10 000 европейци дневно

Сърдечносъдовите болести убиват по 10 000 души на ден в Европа, което се равнява на четири милиона годишно или четири от 10 смъртни случая, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на данни на Световната здравна организация (СЗО). Съветите към европейците са да се хранят с по-малко солена храна, оповестява Нова нюз.

Ограничаването на солта с 25 % може да избави към 900 000 живота до 2030 година, сподели Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа. 

Един от трима възрастни сред 30 година и 79 година на Стария континент страда от високо кръвно налягане, повода за което постоянно е използването на сол. 

Петдесет и една от петдесет и три страни в района регистрират ежедневна консумация на сол над препоръчваното от СЗО количество от 5 г - една кафена лъжичка на ден. Основната причина за това са модифицираните и пакетираните храни. 

Повишената консумация на сол води по повишение на артериалното налягане, което е измежду основните фактори за риск от сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти, акцентира в известието си СЗО.

Жителите на европейския континент са най-често страдащите от високо кръвно налягане спрямо жителите на всички останали континенти. 

Според СЗО мъжете от района са подложени на двойно по-висок риск да умрат от сърдечносъдови болести спрямо дамите. Ранната смъртност - сред 30 и 69 година, от сърдечносъдово заболяване е пет пъти по-вероятна в Източна Европа и Централна Азия в съпоставяне със Западна Европа. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР