В района на Кападокия (Турция) е открита подземна църква, изрисувана

...
В района на Кападокия (Турция) е открита подземна църква, изрисувана
Коментари Харесай

5000-годишен подземен град крие тайна църква

В региона на Кападокия (Турция) е открита подземна черква, изрисувана с голям брой стенописи, която най-вероятно е издигната през XII век.

Находката е направена по време на разкопки за изграждане на жилищни здания, а локалните управляващи считат, че църквата ще се трансформира във значима дестинация за християнските поклонници. Според кмета на града някои от фреските изобразяват възвисяването на Исус и Денят на страшния съд.

 Снимка: АА Снимка: АА

„ Сигурни сме, че такива стенописи не съществуват на никое място другаде по света “, споделя кметът Хасан Юнвер, като прибавя, че е допустимо църквата да не е издигната през XII, а още през V век.

Таен 4000-годишен тунел в антична турска цитадела

Църква от кости на 40 000 души

Мраморен овен символизирал Исус

Религиозният храм е част от жилищен комплекс, издълбан непосредствено в меката канара. Намира се наоколо до предпазената от ЮНЕСКО територия на Кападокия. Подземният град, открит през 2014 година, е най-големият в света и е бил обитаем още преди 5000 години. Археолозите са разкрили тунели, дълги над 7 км.

 Снимка: АА Снимка: АА

Църквата към момента не е изследвана напълно. Засега откривателите са съумели да видят единствено тавана и не са сигурни за височината на цялото помещение. За момента археолозите са спрели изкопните действия, с цел да предпазят новооткритата находка от зимната мокрота.

„ Разкриха ни се единствено няколко стенописи. Ще забележим още, когато премахнем цялата пръст. В предната част на църквата има стенописи, изобразяващи разпъването на Исус на кръста, както и неговото въодушевление в небесата. На места се виждат и апостолите, някои светци и пророци като Мойсей и Илия “, споделя археологът Али Айдън.

Archaeology News Network

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР