В ранните часове на понеделник хиляди телескопи в Северна Америка

...
В ранните часове на понеделник хиляди телескопи в Северна Америка
Коментари Харесай

Метеорит е ударил Луната по време на затъмнението

В ранните часове на понеделник хиляди телескопи в Северна Америка и Европа бяха ориентирани към Луната, с цел да видят и снимат вълнуващи фрагменти на последното цялостно лунно затъмнение до 2022 година.Астрономите обаче са уловили и нещо по-интересно от затъмнението - астероид се е сблъскал с Луната, при което в резултат от детонацията се е получил мощен проблясък, написа National Geographic.

Космическият обект е блъснал Луната в 6:41 ч. българско време, разкриват записите на плана МИДАС - Moon Impact Detection and Analysis System, който следи за удрящи се в повърхността на Луната астероиди.Подобни конфликти е мъчно да се следят при пълнолуние, защото повърхността на Луната е прекомерно осветена и камерите мъчно биха уловили детонацията от удара. Рекордният брой телескопи ориентирани към нашия натурален сателит и затъмнената му от Земята повърхнина са спомогнали за снимането на конфликта.Учените разкриват, че астероид с сходни размери удря Луната най-малко един път на седмица, като мощността на гърмежа при удара се прави оценка на еквивалента на няколко тона тротил.

Астрофизиците декларират, че Луната е една от аргументите на Земята да има живот. Тя е нормализирала орбитата на нашата планета, както и въртенето към оста ѝ. Освен това не рядко вместо да се сблъскват с нас, метеоритите и метеоритите удрят Луната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР