В рамките само на един работен ден управителя на местното

...
В рамките само на един работен ден управителя на местното
Коментари Харесай

Само за ден ВиК-Шумен поиска поскъпване на водата до 4.30 лв. за кубик, а след това даде заден ход

В рамките единствено на един работен ден шефа на локалното ВиК сдружение в Шумен Жанета Панайотова на първо време е поискало внезапен скок в цената на водата в града до 4,30 лева на куб. м. още от 1 ноември, а по-късно се е отказала от личното си предложение като е заявила, че даже то да бъде утвърдено от КЕВР тя няма да го извърши. В момента цената на водата за домашен потребности в Шумен е 3.40 лева за кубик, макар, че дава отговор на стандарта за поливна, само че не и за питейна.

Информацията за поисканото нарастване е била оповестена на първо време в уеб страницата на ВиК - Шумен предходната сряда, а по-късно новината е била доказана пред локални медии и персонално от Жанета Панайотова. Това предстоящо е провокирало недоволството на потребителите, изразено в стотици гневни мнения в обществените мрежи. Минути след 18 ч. от пресцентъра на ВиК в града разпространиха друго решение, съгласно което цената на питейната вода ще остане непроменена.

" Ръководството на ВиК - Шумен взе решение да резервира настоящите цени на ВиК услугите, без значение от решението на КЕВР по предлагането за тяхната актуализация, написа във второто известие. Дружеството извърши своя регулаторен ангажимент да предложи промяна на цените на съображение член 31, алинея 3 от Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги и по отношение на нарастване с над 30% на приетите разноски за сметка на непредвиденото и непредотвратимо нарастване с над 100% на цената на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса ". В същия текст Жанета Панайотова е представена с думите: " Няма да допуснем смяна на цената на водата, без значение от решението на КЕВР по нашето предложение. Ние разбираме чудесно високата обществена сензитивност на този въпрос, както и компликациите, които нашите клиенти понасят вследствие на невижданата рецесия с Covid-19 ".

Според Васил Тодоров, общински консултант от Демократична България в Шумен, става дума за избирателен трик в интерес на ГЕРБ. Той твърди, че даденият " заден ход " с цената на водата няма да избави града по-високи сметки за ВиК услуги незабавно след изборите през ноември. " В Шумен партията на Бойко Борисов продължава да ръководи посредством кмета Любмир Христов, който е и неин регионален координатор, сподели Тодоров. Начело на всички институции не престават да стоят назначенията на ГЕРБ. А Жанета Панайотова е едно от тях ", твърди Тодоров.

Според Добромир Драев, ръководител на дясноцентристката група " За Шумен " в локалния Общински съвет бързата промяна на позицията на упавителя на ВиК в Шумен има и друга стратегическа цел. " С този ход Жанета Панайотова на процедура към този момент си е издействала нарастване на цената на водата в Шувмен, само че ще пристъпи към него по-късно, счита Драев. Вече има подадено заявление до КЕВР за това и то не е оттеглено, а това значи, че откакто регулаторът го утвърди шефът на ВиК - Шумен може да го приведе в деяние във всеки идващ миг със своя заповед ".

Бизнесплановете на ВиК сдруженията в цялата страна, съгласно които цената на питейната вода за идващите пет години би трябвало да бъде фрапантно нараснала, към този момент провокираха общенсвеното неодобрение изясни още Драев. " Служебното държавно управление най-вероятно ще направи всичко допустимо тези бизнеспланове да не бъдат утвърдени, а няма гаранция, че това ще бъде направено и от вероятно постоянно държавно управление, образувано след изборите. Увеличението обаче ще се случи без значение от всичко точно през поисканото нарастване поради нарасналите цени на електрическата енергия за индустриалните консуматори ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР