В рамките на три десетилетия - от 1990 г. до

...
В рамките на три десетилетия - от 1990 г. до
Коментари Харесай

Тревожно увеличение на раковите заболявания, ръстът е с 80%

В рамките на три десетилетия - от 1990 година до 2019 година, се следи обезпокоително нарастване на раковите болести измежду хората до възраст 50 години. Ръстът е с близо 80%, оповестява списание BMJ Oncology.
Според откривателите най-бързо повишаване в границите на последните три десетилетия е записано при броя на случаите на рак на трахеята и на простатата, до момента в който броят на записаните случаи на рак на черния дроб при лица под 50-годишна възраст е намалял с малко под 3%.
За своя разбор екипът от учени от Медицинския факултет на Джъдзянския университет в Китай употребява разбора „ Глобална тежест на болесттите “ от 2019 година В него се съдържат данни, събрани сред 1990 година и 2019 година, за 29 типа рак в 204 страни. Проучването е фокусирано върху лица на възраст от 14 до 49 години.
Според отчета през 2019 година измежду тях са били диагностицирани общо 3,26 млн. нови случая на рак - нарастване със 79% спрямо 1990 година
Авторите на новото изследване допускат, че следеното от тях нарастване може да е обвързвано с усъвършенстваното ранно разкриване в индустриализираните страни. Преди всичко обаче, с изключение на генетичните фактори, основна роля са изиграли и нездравословното хранене, потреблението на алкохол и тютюн, неналичието на физическа интензивност, затлъстяването и високата кръвна захар.
Въз основа на своя разбор лекарите предвиждат, че до 2030 година броят на новите случаи на рак и обвързваните с тях смъртни случаи измежду хората под 50-годишна възраст ще се усили с още 31%, а смъртните случаи – с 20%. Най-застрашени ще бъдат хората сред 40 и 50 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР