В рамките на следващата седмица ще бъде изготвено и внесено

...
В рамките на следващата седмица ще бъде изготвено и внесено
Коментари Харесай

До седмица става ясно с колко ще скочи цената на газа

В рамките на идната седмица ще бъде направено и импортирано в КЕВР предлагането на " Булгаргаз " за промяна в цената на природния газ за бита и бизнеса.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов, който бе хазаин на интернационална конференция, отдадена на енергийните провокации в Югоизточна Европа. В конференцията, извършена в резиденция Бояна, участваха и представители на редица страни от района - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на стопанската система на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и естествените запаси на Турция, както и генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

" Поради това, че в края на април много внезапно се промени микса и много различни решения трябваше да се случат, " Булгаргаз " има потребност от известно софтуерно време, с цел да внесе искане в КЕВР . Надявам се в границите на идната седмица да бъде входирано настояването ", сподели министърът.

Шефът на енергийното ведомство успокои - търси се баланс, с цел да няма внезапна смяна на ценовите равнища . Не посочи обаче в какъв диапазон може да е скока.
 При потребност ще използваме различни трасета за газ
При потребност ще използваме различни трасета за газ

Разговорите с Азербайджан страна не престават

Иначе на конференцията, събрала енергийните министри от района, са били реализирани няколко съответни договорености.

" Работи се по всички вероятни сюжети, разширение на съдействието в инфраструктурата. Беше подписано съглашение от страна на " Булгартрансгаз " по отношение на построяването на сръбската връзка. Относно търговията с природен газ " Булгаргаз " и ДЕПА (гръцката държавна газова компания - бел.ред.) ще работят дружно за по-добра утилизация на съществуващите потенциали в Ревитуза (основният терминал за полутечен газ в Гърция - бел.ред.), както и търсене на благоприятни условия за още доставки за целия район ", обобщи резултатите от срещата Николов.

Също по този начин систематичните електрооператори на България, Румъния и Гърция ще подпишат съглашение, което да разреши увеличение на потенциала за присъединение на нови зелени мощности . " Новите мощности на електрическа енергия ще даде опция за евентуално понижаване на зависимостта от природен газ в района, защото отчасти производството, обвързвано с природния газ, може да бъде сменено от различни източници ", акцентира енергийният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР