В рамките на провеждащото се в Люксембург заседание на Съвета

...
В рамките на провеждащото се в Люксембург заседание на Съвета
Коментари Харесай

Министър Радев към австрийския си колега: Винаги може да разчитате на нашата помощ

В рамките на провеждащото се в Люксембург съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “ министър Валентин Радев се срещна с австрийския си сътрудник Херберт Кикл, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Двамата разискаха разнообразни аспекти и практики от актуалното председателство на България на Съвета на Европейски Съюз в региона на вътрешните работи с оглед бъдещите отговорности, които ще поеме Австрия от 1 юли.

За България това беше огромно предизвикателство. Поставихме си амбициозни цели, заложени и от настоящия дневен ред на Европейски Съюз. Стартирахме председателството с 10 законодателни оферти в развой на договаряния с Екологичен потенциал, означи българският вътрешен министър.

До момента финализирахме договарянията с ЕП по две законодателни оферти (ETIAS и eu-LISA). До края на юни се надяваме да приключим договарянията по още шест – три в региона на убежището (Директивата за изискванията за банкет, тъй наречените Квалификационен правилник и Регламента за презаселване) и трите регламента за ШИС. Оптимисти сме също, че ще можем да реализираме общ метод на Съвета по Процедурния правилник, Визовия Кодекс и двете законодателни оферти за оперативната съгласуемост. Продължаваме да търсим пробив и по Шенгенския граничен кодекс.

Министър Радев изрази вяра в границите на утрешното съвещание да се организира и градивна полемика по оферти от България уравновесен текст, обвързван с Регламента Дъблин, на чиято основа водачите да вземат и най-хубавото решение. Оставяме ви положително завещание, което имам вяра, ще продължите в дух на поредност. Като част от духа на последователност в границите на триото ръководи, Валентин Радев увери австрийския си сътрудник, че постоянно може да разчита на помощ от наша страна, жест, който ние получихме от Естония.

Двамата вътрешни министри оцениха високо дългогодишното чудесно двустранно съдействие, както и построените във времето положителни контакти на експертно равнище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР