В рамките на проект Въвеждане на мерки за енергийна ефективност

...
В рамките на проект Въвеждане на мерки за енергийна ефективност
Коментари Харесай

Направиха символична първа копка на строително-монтажните работи по проекта за многофамилните жилищни сгради

В рамките на план „ Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания на територията на град Видин “, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, през днешния ден се организира откриваща конференция в залата на Общинския съвет. На събитието участваха кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков и заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, членове на екипа за ръководство на плана, представители на фирми-изпълнители на строително-монтажните работи, на сдруженията на притежателите на многофамилните жилищни здания, общински чиновници, жители и медии.

Д-р Ценков приветства присъстващите и изрече задоволството си от обстоятелството, че започва санирането на 13 жилищни блока във Видин по оперативната стратегия. Той изрази вяра, че в идващия програмен интервал ще се направи нужната организация и доста от нашите съграждани ще си основат сдружения на етажната благосъстоятелност, с цел да аплайват по програмата за енергийна успеваемост. „ Целта е нашият град да се трансформира в едно в действителност по-чисто място за живеене “ – сподели кметът. Той добави, че такава е задачата и на още един план, който Общината извършва – за замяна на уредите на твърдо гориво с екологични. Д-р Ценков означи още, че повишената в това време инфлация е породила много терзания у компаниите, подписали контракти с Общината за саниране на постройките. „ Надявам се в месеците, до момента в който тече програмата, идващото държавно управление да вземе мъдрото решение да актуализира цените най-малко с 10%, както се говореше в общественото пространство “ – съобщи кметът и пожела сполучлива работа.

Презентация на плана направи неговият началник – инж. Мариела Николова, основен специалист „ Строителство и капиталови планове “ в Община Видин. Тя акцентира, че общата цел на плана е възобновяване на тринадесет многофамилни жилищни здания в град Видин и обезпечаване на по-високо качество на виталната среда за над 380 ползватели, посредством осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост. Инж. Николова срещна в детайли присъстващите със характерните цели и дейностите по плана. Неговото осъществяване ще докара до постигане на най-малко клас „ С “ на енергопотребление за всички определени 13 многофамилни жилищни сгради; понижаване на разноските за сила, както и на излъчванията на парникови газове; обезпечаване на по-добро качество на въздуха и по-добри условия за живот; възстановяване на експлоатационните характерности и удължение на виталния цикъл на санираните здания и други

След конференцията, с публична гала „ Първа копка “ бе даден и алегоричен старт на осъществяването на строително-монтажните работи. Тя се организира пред един от блоковете, които ще бъдат актуализирани, намиращ се на ул. „ Цар Асен I “. Присъстваха кметът на Общината доктор Цветан Ценков, заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, изпълнителният шеф на компанията реализатор на обекта „ Енерджи резултат “ ЕАД инж. Благовест Ангелов, представители на медиите, както и част от хората, които живеят в постройката.

Д-р Ценков уточни, че в съседство до жилищния блок сега с финансиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година се реновира още един обект – видинската Синагога. „ Надявам се тази година, когато завърши осъществяването на плановете за този блок и за Синагогата, регионът на град Видин, в който сега се намираме, да придобие още по-европейски тип и хората да живеят по-щастливо “, сподели кметът. Той пожела триумф на изпълнителите, на надзора и на екипа по ръководство на плана.

Проектът „ Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания на територията на град Видин “ е съфинансиран от Европейския съюз посредством Европейски фонд за районно развиване. Общата му стойност е 3 332 493,62 лева, от които 2 832 619,58 лева – европейско и 499 874,04 лева – национално съфинансиране. Бенефициент е Община Видин.

Срокът за осъществяване на всички действия е 30 месеца и завършва до 11.06.2023 година

В рамките на плана ще се вкарат ограничения за енергийна успеваемост в следните многофамилни жилищни здания:
блок №10 в ж.к. „ Христо Ботев “;блок №29, вход А и Б в ж.к. „ Химик “;на ул. „ Хаджи Димитър “ №24;блок №1, вход А и Б в ж.к. „ Плиска “;на ул. „ Градинска “ № 1А;блок 2, вход А и Б в ж.к. „ Георги Бенковски “;на ул. „ Цар Иван Срацимир “ №6;на ул. „ Цар Асен I “ №25, вход А и Б;на ул. „ Сан Стефано “ № 3;блок №3 в ж.к. „ Петко Каравелов “;на ул. “Княз Борис I “ №11, вход А и Б;блок № 4, вход А и Б в ж.к. „ Георги Бенковски “;на ул. “Патриарх Евтимий “ №1, вход А и Б.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР