В рамките на няколко дни ще излязат резултатите от проверката

...
В рамките на няколко дни ще излязат резултатите от проверката
Коментари Харесай

До дни излизат данните от проверката на Комисията по досиетата за новото правителство

В рамките на няколко дни ще излязат резултатите от инспекцията на   Комисията по досиетата за състава на новия Министерския съвет , посочи през БНР ръководителят на Комисията Евтим Костадинов.
Винаги е имало интерес тази комисия да не проработи, след това пък постепенно да проработи или да не дава този резултат, който сме се постарали да гоним “, разяснява Евтим Костадинов в предаването „ Преди всички “. Той счита, че и до през днешния ден има опити да се неглижира работата на Комисията.

Костадинов изрази опасенията си, че след предстоящото тълкувателно решение на Върховния административен съд може да се окаже, че Комисията по досиетата няма да може да оповестява принадлежност към Държавна сигурност, в случай че обещано лице сменя своето качество , а към този момент е била огласена сходна информация за него.

„ Със правосъдна процедура да се промени законът ще лиши общественото пространство от бърза и точна осведоменост за тези, които желаят в бъдеще време да извършват обществени длъжности . /…/ За тези, които са с открита и оповестена принадлежност, няма да има информация. “

Комисията по досиетата ще показа през днешния ден документалния алманах „ Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад – 1944 – 1991 година ”

Темата е готова от дълго време, само че поради пандемията не е имало опция да се показа обществено. Днес обаче това ще се случи пред студенти в Нов български университет, обясни Евтим Костадинов.

Сборникът е част от поредност, представяща документи, които до този миг не са били оповестявани в общественото пространство .

Бежанските лагери в Германия, Швеция, Италия и Австрия в предишното са били мечтано ходило за тези, които не са желали да живеят в Народна Република България, означи Костадинов.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР