В рамките на месец, два-три в цяла Европа има недостиг

...
В рамките на месец, два-три в цяла Европа има недостиг
Коментари Харесай

Деян Денев: Няма търговска война за ваксините - има проблем и се търси виновен

В рамките на месец, два-три в цяла Европа има дефицит на ваксини, в границите на още няколко месеца в Европа ще има остатък на ваксини. Това смята БНР Деян Денев, който оглавява Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

" Няма комерсиална война за ваксините - има проблем и се търси отговорен ", сподели той.

Денев съпостави поръчването и снабдяването с ваксини с уравнение с няколко незнайни на фона на комплицирания индустриален развой.  

„ Ако в развой на създаване имаме десетки ваксини, в Европа са позволени единствено 4. Доста компании оповестиха, че техните разработки все още не показват задоволително положителни данни и заради това ги удължиха, някои даже се отхвърлиха “, изясни Деян Денев, като увери, че взаимни отстъпки не се вършат.

Специалистът изясни, че количествата ваксини са избрани в средата на предходната година. Денев разяснява, че разработката на „ АстраЗенека “ е изглеждала най-бърза и най-обещаваща.

Относно развиването на COVID-19 Денев сподели, че вирусът мутира доста бързо.

„ Фактът, че огромна част от популацията на света, в това число на България, няма никакво желание да се имунизира, значи, че този вирус ще има витално пространство и когато той има витално пространство, на него ще му бъде дадена опция да мутира. Поне все още наподобява, че ваксина ционна компания, която да има 70% покритие и повече, каквито са задачите, които подсигуряват триумф, мъчно може да бъде осъществена, освен в България ", изясни той.

Денев чака, че в този момент прилаганите ваксини ще би трябвало да се усъвършенстват и приспособяват.

Във връзка с нежеланите реакции той сподели, че следенето става в действително време.

„ В рамките на два-три месеца фирмите, регулаторните организации наблюдават имунизираните пациенти, наблюдават информацията и обобщават ", добави още той. 

" Борбата с толкоз съществено заболяване изисква съществуване и на двата инструмента – лекарство и ваксина ", заключи Денев
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР