В рамките на Кино-литературния фестивал Синелибри 2021 гостува израелският писател

...
В рамките на Кино-литературния фестивал Синелибри 2021 гостува израелският писател
Коментари Харесай

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал " Синелибри " 2021 гостува израелският публицист Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на кино лентата на режисьора Нино Морети  „ Три етажа “. 

Ето какво сподели  Ешкол Нево в " Артефир ":

Предчувствие за Covid

" За първи път съм в България – всичко наподобява доста очарователно. Заради кино лентата книгата " Три етажа " (написана преди 6 години) има нов живот в този момент – изцяло нов. Направих към този момент едно турне поради нея в Италия. Сега, когато имам вероятността на времето, открива за какво я написах и виждам с нови очи. По време на Covid рецесията всички сме самотни – всички герои на книгата се пробват да се свържат с някого по нови способи. Книгата е написана преди този момент, само че по някакъв метод се вписва в Covid обстановката.

Роман, три новели или опит със структурата на романа

" Съдбите на трите етажа се преплитат и тогава получавате чувството за структурата на разказ – тя е там от самото начало, орисите на героите са преплетени. Между другото, във кино лентата историите са доста по-свързани. В романа монологът е доста огромна мощ – силата на изповедта. Представете си църковната изповед и тайните, които можете да разкриете. Използвах силата на изповедта и потока на съзнанието, които Нани Морети нямаше по какъв начин да употребява, само че можеше да употребява вътрешния свят на героите. Но той имаше разполагаем музиката, страхотните артисти, и несъмнено, Рим. И ритъма. За мен романът е музикално произведение. Чувствам се като диригент, когато пиша разказ. Понякога вземам решения, които са напълно музикални. "

Три етажа за вярата, за разочарованията, три етажа за покрив, който не е дом

" Когато сме деца, приказките ни приключват с " И те живяха щастливо "... Когато обаче партньорството се сблъска с родителството в един дом, катастрофират, Това е универсална тематика. Читателите ми в Русия, в България, в Италия разпознават в това човешкото. Винаги имаш трите етажа на душата – това се случва на всички места . "

От 19.00 до 20.00 ч. в кино „ Люмиер “ се организира литературна среща и полемика с писателя Ешкол Нево. В 20.00 ч. в кино " Люмиер " е премиерата на кино лентата „ Три етажа “ на италианския режисьор Нани Морети „ Три етажа “, получил " Златна палма " на кинофестивала в Кан.
Чуйте диалога с писателя в звуковия файл.

Снимки – изд. Колибри
Ешкол Нево, един от най-популярните модерни израелски създатели, е роден в Йерусалим през 1971 година и прекарва детството си в Израел и в Детройт. Неговите романи са бестселъри в Израел и са оповестени на доста езици. " Три етажа " (2015) е определена от читателите в Тел Авив за най-хубава книга на 2015 година, печели израелската премия Platinum и премия Wizo във Франция, трансформира се в безспорен шлагер в Италия и е избрана като " хипнотичен разказ " от " Ню Йорк Таймс ". Книгата е приспособена за огромния екран от известния италиански режисьор Нани Морети. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР