В рамките на еднодневното си посещение във Вашингтон президентът на

...
В рамките на еднодневното си посещение във Вашингтон президентът на
Коментари Харесай

Байдън към Зеленски: САЩ няма да изоставят Украйна

В рамките на еднодневното си посещаване във Вашингтон президентът на Украйна Володимир Зеленски получи уверенията на президента на Съединени американски щати в продължаващата " непоколебима поддръжка “ на страната му в продължаващата война с Русия.
Посещението се реализира по покана на Байдън, предадена по време на телефонен диалог сред двамата водачи на 11 декември. Официален Киев дефинитивно удостовери визитата на 18 декември, без да разкрива спомагателни детайлности. Пътуването на Зеленски бе първото му зад граница след началото на военния спор през февруари.
Визитата продължи към 11 часа часа. От летището, където президентът на Украйна дойде с американски боен аероплан от Европа, Зеленски се насочи директоно към Белия дом. Преговорите с Байдън продължиха към два часа.
След къса отмора, по време на която украинският президент се срещна с водачи както на демократите, по този начин и на републиканците, Зеленски направи послание към двете камари на Конгреса на Съединени американски щати.
Подробностите за пътуването бяха защитавани в загадка, публично оповестени, когато Зеленски към този момент бе на път към Съединени американски щати.
Съставът на делегацията на украинския президент не беше разгласен авансово. На конференцията с Байдън участваха началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак и първият посланик на Киев Дмитрий Кулеба. От американска страна участваха заместник-държавният секретар Виктория Нуланд и ръководителят на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Марк Мили.
Обявяването на нов пакет от американска военна помощ на обща стойност 1,85 милиарда $ бе планувано да съвпадне с визитата на Зеленски във Вашингтон.
За първи път той ще включва батерия от системи за противовъздушна защита Patriot, за която Киев настояваше месеци наред.
Помощният пакет включва и системи за ориентиране на снаряди, ракети за MLRS HIMARS, артилерийски муниции, бронирани транспортни средства, бронежилетки, системи за сателитна връзка, както и други типове оръжия.
Байдън изрази убеденост, че изпращането на Patriot на Киев няма да способства за ескалацията на спора. Президентът на Съединени американски щати призна, че " въобще не е обсъждал " със Зеленски въпроса за опцията за утежняване на обстановката в спора. Лидерът на Белия дом акцентира, че Съединени американски щати не се стремят към трета международна война и спор с Русия и изрази убеденост, че той може да бъде избегнат.
САЩ също по този начин ще провиснал незабавна филантропична помощ на Киев на стойност 374 милиона $.
Байдън и Зеленски посветиха дребна част от взаимната конференция след договарянията, с цел да дават отговор на въпроси по отношение на вероятностите за спокойно споразумяване на спора, като по-голямата част от времето бе отделено на взаимни благодарности и обещания за поддръжка.
Лидерът Белия дом означи, че украинският президент е " отворен за реализиране на мир " в Украйна и добави, че съветските управляващи съгласно него " не имат намерение да спрат " военните дейности.
По-късно, запитан какво би бил " обективен свят “, Зеленски разясни, че това не значи взаимни отстъпки с териториалната целокупност на Украйна. В същото време Байдън означи, че неговата визия съответствува с тази на Зеленски и изрази убеденост, че мирът ще настъпи, в случай че Русия изтегли войските си, само че " това няма да се случи в този момент “.
Зеленски добави още, че сега не може да изпраща никакви сигнали към съветския президент Владимир Путин.
Байдън не се съмнява, че европейските страни ще продължат да оказват помощ на Киев. По думите му Западът в никакъв случай не е бил толкоз обединен в позицията си, колкото в сегашния миг в изискванията на войната в Украйна, и няма никакви принаци за разцеплението му. " Изобщо не се тормозя дали ще запазя съюза обединен. Никога не съм виждал НАТО или Европейски Съюз по-обединени за нещо. Не виждам признаци за смяна [в това]. Всички знаем какъв е залогът ", акцентира Байдън на взаимната конференция.
В речта си на британски език пред членовете на Конгреса на Съединени американски щати Зеленски подчертава върху към този момент получената помощ от Вашингтон и нейното влияние върху обстановката в Украйна, като в резюме се спря на нуждата от спомагателна поддръжка. Според него финансовата помощ за Киев " не е щедрост, а инвестиция в световната сигурност “.
Той добави, че " не желае от американските бойци да се бият за Украйна “, защото украинските сили за сигурност " могат сами да ръководят американските танкове “.
Речта на Зеленски бе позитивно призната от болшинството от участниците в взаимното съвещание на двете камари на Конгреса на Съединени американски щати. Той получи бурни, дълги и многократни аплодисменти. В същото време няколко републиканци демонстративно не се изправиха и не ръкопляскаха след края на изявлението на украинския президент.
В момента Конгресът на Съединени американски щати работи върху федерален бюджет от 1,7 трилиона $ за фискалната 2023 година, който планува отпущането на 44,9 милиарда $ за разнообразни потребности на Украйна и съдружниците на Вашингтон в НАТО.
През януари Конгресът на Съединени американски щати ще заседава в нов състав, в който републиканците ще преобладават в Камарата на представителите. На доктрина това им дава опция да блокират или най-малко да лимитират отпущането на средства за Украйна. Водещи републиканци обаче подчертаха нуждата от надзор на разноските, а не цялостно прекъсване на помощта за Киев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР