В рамките на една седмица българските евродепутати от ГЕРБ /

...
В рамките на една седмица българските евродепутати от ГЕРБ /
Коментари Харесай

ГЕРБ подготвя текстове за промени в законодателството на ЕС в защита на българското розово масло

В рамките на една седмица българските евродепутати от ГЕРБ / ЕНП ще предложат съответни текстове с оферти за промени в подготвяните от Европейската комисия промени на законодателството, които засягат активността на производителите на българско розово масло.

Решението е резултат от поредност срещи в европейските институции по самодейност на евродепутата Андрей Новаков с еврокомисар Мария Габриел, евродепутатите Асим Адемов и Мария Спираки, докладчик по Регламента за Класифициране, етикетиране и пакетиране на субстанции и смеси (CLP) в Комисията по околна среда на Европейския парламент.

Промените в този правилник плануват етеричните масла да бъдат обсъждани като примес от химически детайли, част от които да бъдат обозначавани като рискови за здравето.

За разискване на регламента и отражението му върху производството на българското розово масло по покана на Андрей Новаков в Брюксел дойдоха кметът на Казанлък Галина Стоянова, някогашният аграрни министър Десислава Танева и някогашният изпълнителен шеф на Държавен фонд “Земеделие ” Васил Грудев.

На срещата с комисар Мария Габриел те подчертаха значимостта и отражението на предвижданите промени за поминъка на българските розопроизводители и обявиха желанието на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП да приготвят и изпратят съответни оферти, с които плануваните промени да бъдат оптимално смекчени, още преди да бъдат сложени на разглеждане в парламентарните комисии.

С тях българските евродепутати ще упорстват розовото масло да се преглежда не като примес от химикали, а като едно вещество, което българите употребяват от хилядолетия и което не е навредило на никого.

Очаква се през месец май регламентът CLP ще бъде прегледан в Европейския парламент, а в края на годината Европейската комисия би трябвало да разгласява и своите оферти за промени в другия правилник с отношение към етеричните масла - Регламента по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали (REACH).
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР