В рамките на един век много авиокомпании се появяват и

...
В рамките на един век много авиокомпании се появяват и
Коментари Харесай

Историите на авиокомпаниите, които вече не съществуват

В рамките на един век доста самолетни компании се появяват и изчезват от пазара, тъй като стават жертва на цените на горивата, неправилна политика и доста финансови загуби.

Преустановяването на активността на някои компании обаче е много по-запомнящо се от други. Ето за кои от тях, спрели да съществуват, споделя CNN.

Wow Air

Исландската компания Wow Air, известна с преференциалните си полети сред Европа и Северна Америка, разгласи банкрут на 28 март тази година.

Wow Air e има доста финансови проблеми и прави опити да се слее с Icelandair, само че несполучливо. Когато договорката сред двете компании се проваля в последния миг, пасажерите на Wow из цяла Европа остават блокирани и без превоз. Авиокомпанията е била наясно със обстановката, само че все пак не е прекратила авансово продажбата на самолетни билети.

US Airways

Основаната през 1937 година като All American Aviation сменя няколко пъти името си. От 1997 година остава с наименованието US Airways. Тя обслужва полети от Шарлот, Филаделфия, Финикс и Вашингтон. Компанията придобива Pacific Southwest Airlines (PSA), Piedmont Airlines и Shuttle на президента Тръмп.

На 15 януари 2009 година полет 1549 на US Airways се приземява в река Хъдсън, откакто мотора на самолета отхвърля. Всички пасажери и екипажът оцеляват и случаят остава в историята като " Чудото на Хъдсън ".

US Airways се слива с American Airlines през 2013 година, като след договорката се образува най-голямата самолетна компания в света. Последният полет, брандиран с US Airlines е през април 2015 година.

Continental

Дългата история на компанията стартира през 1937 година, когато наречената тогава с името Varney Speed Lines се пренасочва от летяща въздушна поща към компания за транспортиране на пасажери.

Continental е първата наела за водач афроамериканец, който да работи за огромните превозвачи, открива първите постоянни полети, свързващи острови в Тихия океан посредством пресечен маршрут от 16 часа и първа от авиолиниите предлага онлайн уебсайт през 2009 година. Седалището ѝ е било в Хюстън с центрове в Кливланд, Нюарк и Гуам. През 2012 година Continental се слива с United Airlines.

Midwest Airlines

Компанията е учредена през 1984 година, като извършва направления из задачите Съединени американски щати, само че през 2010 година престава да съществува и се слива с Frontier Airlines. В интервала 1990-2000 Midwest изпреварва съперниците си, като стартира да предлага безвъзмездни топли ястия.

Известните топли шоколадови бисквити на Средния Запад, сервирани на борда на всеки полет, надживяват компанията и не престават да се оферират и в полетите на Frontier до 2012 година.

ATA Airlines

Първоначално учредена като чартърна компания през 1973 година, ATA стартира постоянни интервенции през 1986 година с полети от Средния Запад до Флорида, обслужващи ваканционни направления, в които по-късно компанията се специализира.

Летищата Индианополис и Чикаго Мидуей служат за центрове на ATA. След резултата на терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година самолетната компания претърпява финансов провал, афишира неплатежоспособност и приключва активността си на 2 април 2008 година.

ATA, тя е добита от Southwest Airlines, като купувачът се снабдява с достъпа на компанията до летище LaGuardia и документ за употреба за сумата 7,5 милиона $.

TWA

Славните дни на Trans World Airlines остават на летище JFK в Ню Йорк, трансатлантическият център на самолетните компании. Терминалът TWA Flight Centre, планиран от Ейро Сааринън се приема като изкуство на архитектурата от средата на века и е включена в Националния указател на историческите места. Сега се реконструира в хотел.

Aloha Airlines

Краят на Втората международна война и закупуването на боен аероплан водят до основаването на Aloha Airlines, която прави полети сред континенталната част на Съединени американски щати и Хавайските острови. Компанията бе главен съперник на Hawaiian Airlines, само че борбата сред двете компании докара до банкрута и прекратяването на активността на Aloha през 2008 година.

Kingfisher Airlines

Туристите в Индия евентуално познават бира с марката Kingfisher, само че холдингът, който я създава, има и самолетна компания. Kingfisher Airlines стартират да обслужват полети към Индия през 2005 година. А интернационалните полети от Лондон включват бар, най-модерните развлекателни системи и комфортни възглавници в първа класа.

Постоянните тежки финансови загуби водят Kingfisher няколко пъти до ръба на банкрута преди компанията да приключи активността си през 2012 година. Тогава Индия лишава лиценза и замразява сметките на компанията.

Eos Airlines

Краткотрайното битие на Eos Airlines стартира от 2004 година и приключва през 2008 година. Компанията предлага бизнес класа и лети с 48-местния Boeing 757 сред Ню Йорк и Лондон. Преди самолетната компания да разшири полетите си до други американски и даже южноамерикански дестинации, ненадейно изпада в неплатежоспособност.

Primera Air

Авиокомпанията се прочува поради блокирани пасажери и даже личния ѝ екипаж. Това наложи Primera да приключи активността си предходната година, откакто оперира в авиосектора от 2003 година. Тя е била сполучлива чартърна компания преди да стартира да предлага ултра евтини полети най-вече за европейски туристически направления.

Опитът на компанията да започва трансантлантически полети на дълги дистанции сред Съединени американски щати и Европа безусловно приключи на земята през април 2018 година. След това прекратява опитите, които претърпяват неуспех през октомври същата година.

Monarch Airlines

Друга самолетна компания, която ненадейно се проваля, а пасажерите ѝ са надалеч от вкъщи си, е Monarch Airlines. Тя позволява този гаф на личния си празник на 2 октомври 2017 година.

Бюджетната английска самолетна компания, учредена през 1967 година, транспортира туристи до атрактивни дестинации из цяла Европа, както и Израел. Финансовите усложнения карат Monarch да търси финансиране. През 2016 година, самолетната компания блокира 110 000 пасажери, които по-късно са били разпределени към други авиолинии, а това ѝ е коствало 60 милиона паунда или 78 милиона $.

Air Berlin

Основана от американец през 1978 година Air Berlin в началото е обслужвала чартърни полети от Западен Берлин до средиземноморски ваканционни дестинации. След обединяването на Германия, компанията бързо се разраства и се трансформира в един от най-големите европейски превозвачи.

Част от проектите за развиване са зависели от построяването на летището Бранденбург в Берлин, което по проект трябваше да бъде приключено през 2011 година, само че в този момент не е ясно дали това ще се случи до 2020 година.

Air Berlin продължава да работи няколко години на непрекъснати финансови загуби, като прави последния си полет през октомври 2017 година. Почти незабавно по-късно Lufthansа закупува 81 самолета и наема 3000 от чиновниците на компанията.

Pan Am

Pan Amеrican Airways стартира историята си като дребен транспортьор, осъществяващ полети от Флорида до Куба, през 1927 година. Тя се трансформира в най-голямата самолетна компания в света и модернист в авиоиндустрията до залеза си през 1991 година. Pan Am става жертва на петролна рецесия, офанзиви и редица други неуспехи, които водят до тежко финансово състияние и компанията приключва активността си на 4 декември 1991 година. Delta заплаща 1,39 милиарда $ за придобиване на активи от банкрутиралата Pan Am.

Ted

Когато нашумяват нискотарифните авиолинии след 2000 година, United Airlines основава дъшерната си компания Ted, с цел да предлага такива полети и отвън Щатите. Новосъздадената самолетна компания първо лети с лекотоварни самолети Airbus A320 с център - интернационалното летище в Денвър.

Развлеченията по време на полети включват Tedevision и TedTunes, както и продажба на плюшени мечета. Основните съперници на компанията - Frontier Airlines и съвсем същия опит на Delta - Solo основават компликации. Това продължава до 2009 година, когато Ted престава да съществува.

Virgin America

Позната със своето колоритно осветяване в кабините и друг интериор Virgin America се старае да предложи стилни улеснения във въздушното пътешестване. В резултата на това е печелила доста награди в региона на авиоиндустрията.

Въпреки че ръководителят на Virgin America Ричард Брансън е единствено неин миноритарен притежател, неговите каскади и новаторските му маркетингови подходи постоянно са привличали вниманието на медиите.

Това продължава досега, в който Alaska Airlines сполучливо придобива компанията. Последният полет на Virgin America e на 24 април 2018 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР