„В рамките на българското председателството на Съвета на ЕС, страната

...
„В рамките на българското председателството на Съвета на ЕС, страната
Коментари Харесай

Министър Петкова: Приносът на компаниите в процеса по преминаване към нисковъглеродна икономика ще е от съществено значение


„ В рамките на българското председателството на Съвета на Европейски Съюз, страната ни работи взаимно с останалите държави-членки на Европейски Съюз за реализиране на поетапен и стопански аргументиран преход към нисковъглеродна стопанска система, както и повишение на енергийната успеваемост “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, при откриването на конференцията „ Стратегия на рафиниращата промишленост до 2050 година: преход за течни горива и благоприятни условия за бранша “, проведена от Българската петролна и газова асоциация и Европейската петролна асоциация „ Фюълс Юръп “.

Провеждането на сходно мероприятие, в обсега на което попадат въпроси, свързани с създаването на тактика за транспортния бранш и замяната на вносни горива с различни, обезпечаването на сигурността на енергийните доставки, прехода към декарбонизация на превоза и опазването на околната среда, ще способства в забележителна степен при полемиките за прекосяване към нисковълеордна стопанска система, сподели министър Петкова. За своята подвижност и превоз, европейската стопанска система е мощно подвластна вноса на течни горива, потреблението на които непрестанно нараства. Те са един от главните източници на излъчвания на парникови газове и по тази причина нуждата от въвеждането на нови екологосъобразни и енергоефективни технологии през днешния ден е безусловно оправдано.

Днешната конференция е причина за поощряване на разговора сред институциите, и ще способства за градивното развиване и използване на политиките в Европейски Съюз, в региона на устойчивото пречистване и потреблението на нефтопродукти. Уверена съм, че положителните практики на всички компании, които са част от Фюълс Юръп, ще даде нужния подтик за създаване и използване на нови технологии, които подсигуряват запазване на околната среда както при добива, по този начин и при преработката. Вашите компании са в основата на съвсем всяка икономическа активност в Европа – вашият принос в процеса по прекосяване към нисковъглеродна стопанска система ще е от значително значение, акцентира Петкова.

В полемиката участваха представители на Европейската комисия, президентът на Европейската петролна асоциация „ Фюълс Юръп “ - Бела Келемен, генералният шеф на европейската асоциация - Джон Купър, ръководителят на Българската петролна и газова асоциация - Валентин Златев, както и представители на нефтопреработващи компании.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР