В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви

...
В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви
Коментари Харесай

БАБХ съобщи за нови случаи на африканска чума при свине в Плевенско

В рамките на интензивно претършуване за заболели и умрели диви прасета в област Плевен, бе открит мъртвец на умряло диво прасе в землището на село Деков, област Плевен.

Пробите са доказани като позитивни за африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София (НДНИВМИ), оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Това е първият случай на позитивно диво прасе в региона. На границата сред община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново е открит пренебрегнат мъртвец на умряла домашна свиня. Взетите проби са изследвани и са позитивни за вируса на АЧС. Касае се за необявена заболеваемост на прасета и нерегламентирано изхвърлен мъртвец.

Изхвърлянето на всевъзможни боклуци, вътрешности и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространяване и предаване на вируса от домашни към диви прасета. В рамките на засилените инспекции с органите на реда в област Плевен, до през вчерашния ден – 10 юли, са регистрирани 7 случая на незаконно изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е иззето и унищожено.

АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда и нечисти артикули.

От значително значение е стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и артикули, както и опаковки от тях, не би трябвало да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, в това число трупове на отстреляни диви прасета не би трябвало да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР