В рамките на 16-тата световна среща на върха на земеделските

...
В рамките на 16-тата световна среща на върха на земеделските
Коментари Харесай

Световната среща на земеделските министри на GFFA 2024: Сътрудничество в сектора на животновъдството

В рамките на 16-тата международна среща на върха на земеделските министри, част от Глобалния конгрес по храни и земеделие /GFFA/ , която се организира в Берлин през 2024 година. България бе показана от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, и неговия заместител Деян Стратев. Форумът събра 70 министри от целия свят , с цел да обсъдят настоящите провокации и вероятности за бъдещето на питателните системи.

Тазгодишната тематика на форума бе „ Хранителни системи на бъдещето: Заедно за един свят без апетит “ , акцентираща върху нуждата от взаимни старания за превъзмогване на световните хранителни рецесии. Участниците разискаха въздействието на климатичните промени, военните спорове, комерсиалните ограничавания, инфлацията и неустойчивостта на пазарите върху международните хранителни вериги.

Един от акцентите на визитата на министър Вътев бе срещата му с Владимир Боля, заместник-министър ръководител и министър на земеделието и хранителната промишленост на Молдова. Двамата министри разискаха капацитета за съдействие и продан на научни познания в региона на отглеждането на животни.

Министър Вътев подчертава върху смисъла на научните достижения на Селскостопанската академия и българските земеделски университети. От своя страна, министър Боля показа визията за развиване на млечното и месодайното овцевъдство и говедовъдство в Молдова, наблягайки значимостта на развиването на селското стопанство като конкурентоспособен и резистентен бранш.

Планира се скорошно посещаване на молдовска делегация в България , което ще способства за задълбочаване на съдействието и обмена на опит в областите на месодайното и млечното отглеждане на животни.

Участието на министър Кирил Вътев и заместник-министър Деян Стратев в GFFA 2024 акцентира уговорката на България към световните старания за справяне с провокациите в бранша на земеделието и храните . Сътрудничеството с Молдова открива нови благоприятни условия за продан на познания и опит, което е от значително значение за бъдещето на селскостопанските промишлености на двете страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР