В рамките на 14 години - от 2002 до 2016

...
В рамките на 14 години - от 2002 до 2016
Коментари Харесай

За 14 години държавата е дала 2 млрд. лева за електронно правителство

В рамките на 14 години - от 2002 до 2016 година, страната е платила 2 милиарда лв. за електронно държавно управление, сочи разбор на Българската стопанска камара. 

В същото време за построяването на електронното си държавно управление Естония е похарчила към 25 млн. евро, 70% от които са отишли за хардуер. Използвани са и съвсем напълно безвъзмездни софтуерни стратегии с отворен код. Електронното държавно управление в Естония обаче работи сполучливо и съгласно голям брой изследвания страната е преди всичко в Европа по този индикатор.

Естония стартира построяването на е-правителство през 2001 година, като още през същата година е показана естонската национална персонална карта с вградена електронна идентификация. Картата дава достъп на жителя до всички електронни услуги, включително до тези на банките и фирмите за комунални услуги. С персоналните си карти естонците могат да заплащат даже билети за паркинг или за градски превоз.

При потребност от незабавна помощ електронната карта дава достъп на лекарския екип до Електронния здравен картон на потърпевшия, който съдържа цялата здравна информация за него – епикризи, предписания, рентгенови фотоси и така нататък

Всеки притежател на персонална карта получава и формален имейл адрес във формата [email protected]. Адресът е предопределен за публична връзка с страната и е посочен като " публично електронно местоживеене " на жителя.

В България решението за основаване на електронно държавно управление идва публично през 2002 година с приемането на Стратегия за електронно държавно управление.

9 години по-късно - през 2011 година, е взето решение за внедряване на естонския модел на е-правителство и за тази цел е основан Съвет за електронно ръководство, чийто ръководител става министър председателят Бойко Борисов, а в съвета влизат тогавашният финансов министър Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на превоза Ивайло Московски и министърът по ръководство на средствата от Европейски Съюз Томислав Дончев. 

Тази година държавното управление се задейства да бори бюрокрацията у нас, като първата задача беше да се събере информация какви документи ни желаят и на какво съображение. Тогава стана ясно, че тук-там администрациите даже не са сигурни какви електронни услуги оферират. 

Към 2016 година обстановката у нас и в Естония доста се разграничава по повод на напредъка на електронното държавно управление. 

Българската администрация предлага 2900 електронни услуги, 87% от които са „ първоначални “ и едвам 13% са " сложни ". В същото време естонското е-правителство сплотява над 900 осведомителни системи, които оферират над 5000 е-услуги, множеството от които са " сложни ". 

Едва една пета от администрациите в България дават е-услуги и единствено 12% от администрациите поддържат профилирани регистри за електронни услуги, а всеки трети административен указател се поддържа единствено на книжен притежател.

Данните на БСК сочат, че броят на принтерите в държавната администрация пораства съвсем тройно повече от броя на сървърите.

98% от всички заявки за прилагане на е-услуги у нас са единствено към 5 администрации - Агенция по вписванията; Агенция по геодезия, картография и кадастър, Национална агенция за приходите, ГИТ и НАПОО. 

Едва 19 на 100 от българите са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца, до момента в който за Естония те са цели 77%. 

86% от естонските жители имат електронна персонална карта, а от опцията за формален административен имейл са се възползвали над 56 000 компании и повече от 300 000 жители.

Цялата територия на Естония е покрита с опция за специфични връзки и публични интернет точки. Официално са регистрирани повече от 1200 публични WiFi мрежи. От 2005 година във всички библиотеки, учебни заведения, университети, публични здания, централни елементи и паркове на по-големите градове има безвъзмезден интернет достъп.

В страната от 2007 година са нужни едвам 15 минути за основаване на компания в интернет, като компанията е легализирана в границите на няколко часа и може да стартира работа още същия ден.

Данните демонстрират още, че 34% от българите не употребяват компютри. За съпоставяне, в Естония хората, които не употребяват компютри са едвам 8 на 100. 

87% от естонците употребяват интернет (у нас хората, употребяващи интернет, са 60%), цели 96,3% от естонците заявяват приходите си по електронен път, а 98% от банковите покупко-продажби стават по електронен път.

Повечето нотариални услуги в Естония се правят в интернет, а цялата нужна информация като ипотеки, платени налози или удостоверение за съдимост е налична онлайн. 

Заради напредъка на електронното държавно управление всяка година естонската администрация пести по 2 тона хартия, означават още от БСК. 
``
Анализът на Стопанската камара демонстрира още, че към 2017 година българската администрация събира общо близо 6000 типа документи или удостоверения. 

453 часа годишно са нужни на средностатистическия българин, с цел да се приготви и заплати налозите си – което е 9 пъти повече, в сравнение с в Естония.

Половината българи в никакъв случай не са поръчвали артикули или услуги онлайн. 

За издаване на документи за идентичност от чужбина се чака 3 месеца, а в края на юни стана ясно, че електронната услуга за 500 000 лв. за българи в чужбина е била употребена едвам два пъти от основаването си поради условието за електронен автограф, публикуван в България.

23 дни са нужни за започване на бизнес в България, а 16% от времето си мениджърите отделят за справяне с бюрократични разпореждания - 2,4 пъти повече спрямо Естония. 

В същото време към 2017 година в границите на естонското електронно държавно управление действа единна осведомителна система за продан на данни и информация в действително време, както сред обособените структури на администрацията, по този начин и сред страната и жителите. Системата включва над 1500 услуги с повече от 80 бази данни и сплотява електронните запаси на над 500 организации и институции, в това число банки, застрахователни компании, ютилити компании, информационни компании и други

Естонските жители имат персонална карта с вграден чип, която могат да употребяват за криптиране на документи и за прибавяне на електронен автограф. Те имат достъп и до мобилна персонална карта, с която имат достъп до осведомителните системи, употребявайки мобилния си телефон като персонална карта. 

Mobile ID – мобилна персонална карта, предопределена за потребление в електронна среда. С Mobile-ID хората имат достъп до осведомителните системи, употребявайки своите мобилни телефони като персонални карти. 

В Естония действа електронно учебно заведение, което свързва родители, студенти, учители и учебни админи, като предава цялата учебна информация. Така родителите имат достъп до точна информация в действително време за напредъка на детето си - могат елементарно да наблюдават класовете, посещаемостта, домашните работи, а също и да вземат участие в класни или учебни конгреси. 

В страната има също електронна полиция - полицейските коли са оборудвани с компютър с достъп до интернет и устройства, които изпращат информация към централния информационен център. Полицаите имат достъп до системата когато и да е, което им разрешава бърза реакция при осъществяване на отговорностите им. Освен то на на естонците не се постанова да си носят шофьорска брошура и застрахователни документи, защото персоналната им карта съдържа цялата нужна информация. 

От 2007 година над 90% от естонците могат да гласоподават в интернет. 

Естония е първата страна, предлагаща държавна електронна еднаквост, която дава опция на бизнесмените по целия свят да основават и ръководят самостоятелен от местоположението си бизнес.

За да насърчи жителите си да употребяват електронното държавно управление, страната е въвела редица тласъци, включително огромна разлика сред цените на онлайн и офлайн услугите. Същото се отнася за електронните билети за градския превоз, които са с към 30 на 100 по-евтини от хартиените. Същото се отнася за онлайн банкирането, заплащането на налози и други. 

Анализът на БСК приключва с добра вест за България - от края на ноември е налична системата за електронно връчване. Вече всеки българин може да си направи пощенска кутия на държавен сървър и през нея да получава документи и услуги по електронен път. На този уебсайт администрациите би трябвало да създадат профили на електронните си услуги, а жителите ще могат да си създадат кутия за електронно връчване на документи. За да стане това обаче, би трябвало да имат или електронен автограф, или личен код от Национален осигурителен институт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР