В рамките на 12-тото издание на европейската Нощ на литературата,

...
В рамките на 12-тото издание на европейската Нощ на литературата,
Коментари Харесай

Книгите на Искрен Веселинов - от белетристика до политика

В рамките на 12-тото издание на европейската Нощ на литературата, в препълнената зала на читалще „ Зора ”, Искрен Веселинов показа пред русенските читатели своето литературно творчество.

Повече прочут на необятната общност като деен политик, отвън това Веселинов е създател на четири издадени книги. Това са историко-философската студия „ Защо съм родолюбец ”; поетичният алманах „ Повиках мрака ”, фентъзи романа „ Черният гмурец ” и най-новата му книга, излязла от щемпел безусловно преди дни „ Национализмът - третият път ”.

За да предствят книгите, за събитието бяха пристигнали проф. Никола Алтънков, член-кореспондент на Българска академия на науките Иван Гранитски и поетесата Иглика Пеева.

Вечерта стартира с едно удивително премеждие за дребни и огромни в магичния свят на „ Черният гмурец ”, през който ловко и артистично Иглика Пеева преведе публиката, с цел да я води с елегантни стъпки до стихосбирката „ Повиках мрака ”.

В нея под псевдонима Въглемир Тъжин, създателят (Искрен Веселинов) преди малко трансферирал второто десетилетие от живота си, учи инженерни науки и опитва с мерената тирада. Публикува за първи път. Избира този псевдоним, тъй като резонира с духа на творбите. Може да уточни същинското си име или да избере друго, само че то би навяло асоциации за уталожен, тежък човек, с доста виновна работа и комплицирани публични задължения, а това не би било от изгода за читателя, който би трябвало да е безпристрастен, с цел да преживее същински написаното.

За поетичния алманах Иван Гранитски сподели: „ Въглемир Тъжин, т.е. Искрен Веселинов сервира на читателите една откровена, почтена и надарена книга с лирически изповеди. В разногласния хор на актуалната българска лирика доста малко са книгите, които се открояват с толкоз целокупност и гений. ”

„ Непримиримостта, изгарящата воля на лирическия воин на моменти има богоборчески темперамент. Той знае, че може да счупи „ стъклото на страха ”, да открие „ края на кръга ”, където достигналите съвършена цялост се трансформират в „ мъдри синове на есента ”. Той усеща, че нощта трансформира преплетените тела на влюбените във водопади, чиито безгласен тътнеж на пристрастеността оглушава всичко, само че е уверен, че по-значима е братската обич на сродните души, любовта към Отечеството и към висшите нравствени полезности, които отделят индивида от безсловесното създание. ”, посочи още Гранитски.

Двата политически труда на Веселинов – „ Защо съм родолюбец ” и „ Национализмът – третият път ” бяха предствени от проф. Никола Алтънков. И двете книги са отдадени на национализма – идеологията, която създателят изповядва през целия си живот.

„ Българският шовинизъм бе принизяван и умишлено потъпкван повече от 70 години. А през днешния ден на обществото се предлага осъвременен негов катехизис. Събитие, което може единствено да радва и окриля всички, които желаят въздигането на България.

И двете книги са шовинизъм за лечние на обществото и се появяват в точното време, написани от подобаващия човек: Искрен Веселинов прочут и пореден националист и добре прочут на всеки, който се е занимавал с проблемите на следдесетоноемврийска България ”, посочи в експозето си проф. Алтънков.

„ Национализмът е независимост, освен това независимост положителна и креативна: да съграждаш културния образ на народа си, да следваш традициите му и да си пълновръстен правоприемник на неговата история, а в това време и неин създател, със съзнанието, че си чст от духа на нацията и че ще живееш, до момента в който съществува и той. Това е и единствената независимост от времето, т.е. единствената форма на величие, разрешена на човек. ”, написа в книгата си „ Защо съм родолюбец ” Веселинов.

Според проф. Аклтънков огромната заслуга на създателя с изключение на приноса му за рачзглеждането на национализма в неговите времеви и пространствени характерности е акуализирането на дилемите, идни пред нациналистите в България. Особено в този момент, когато национализмът губи пейоративното си значение, приписвано му през годините, и се е трансформирал в законен предствител на обществото. Профанизацията на властта и деградацията на обществото постановат нови и бързи решения. Кой, в случай че не българските националисти, е в положение да се оправи с трите провокации през новия 21 век – формиране на демографската рецесия, превъзмогване на общественото разслоение и възвръщане на престижите на страната.

В умозаключение Никола Алтънков показа, че Искрен Веселинов набелязва освен проблемите, само че и предлага съответни стъпки за бъдещото развиване на страната. Неговите книги са началото на решението, остава осъзнаването му и намиране на опциите за осъщетсвяване на нужните задания.

Вечерта продължи с въпроси от публиката и диалог в другарска атмосфера.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР