В публикация на български потребител в TikTok се твърди, че

...
В публикация на български потребител в TikTok се твърди, че
Коментари Харесай

Не, този знак не показва наличието на насекоми в храната

В обява на български консуматор в TikTok се твърди, че знак върху опаковката на кувертюр демонстрира освен съществуването на атразин в продукта, само че и на " буби ".

По данни на самия консуматор в профила му във фейсбук към 5 април статичното видео в TikTok е забелязано 73 000 пъти, харесано е близо 1200 пъти, споделено е 650 и е непокътнато в сбирки 242 пъти.


Към 14 април т.г. видеото е гледано над 94 200 пъти:


По следите на историята тръгва БНР с постоянната си графа за фактчек - инспекция на обстоятелства.

В последните месеци от ден на ден се популяризира изказванието, че веществото атразин превръща младите мъже в дами. Призовава се да не се купуват храни с логото на Rainforest Alliance, изобразяващо жаба. Вероятно и в тази обява опасението на потребителя за съществуването на атразин е обвързвано с това изказване.

Екипът за инспекция на обстоятелства на БНР към този момент откри, че то е погрешно. При хората атразинът не може да смени пола, защото комбинацията от две полови хромозоми дефинира биологичния пол на ембриона и тази генетична информация не може да се трансформира. Не е вярно и че логото, изобразяващо жаба, демонстрира, че в дадените храни и питиета има съществуване на атразин или продуктите са отгледани тук-там, на които хербицидът се употребява. Печатът потвърждава, че продуктът доближава до потребителите посредством земеделци, които дават отговор на екологични, обществени и стопански критерии, изложени в стандарта на интернационалната неправителствена организация Rainforest Alliance.
Твърдение: Определен знак върху опаковките демонстрира съществуването на инсекти в продукта 
При търсене по изображение в Гугъл на логото, което съгласно потребителя към този момент демонстрира " буби " в кувертюра, установихме, че то е на интернационалната организация Fairtrade. 

Fairtrade е интернационална организация от търговски мрежи - дистрибутори на продукти, създадени в по-бедните страни и популяризирани в стопански по-напредналите. Целта на тези организации е да подобрят трайно изискванията на труд за членуващите производители, както и да опазят околната среда. В придвижването вземат участие три районни мрежи на производители - фермери и служащи в Африка и Близкия изток, Азия и Тихия океан и Латинска Америка и Карибите. Целта е да се обезпечи на производителите от разрастващите се небогати страни опция да продават продукцията си на световния международен пазар и да получават съответно възнаграждение. По този метод се лимитира употребата на детски труд и глада. 

Продукт с марката Fairtrade значи, че производителите и компаниите са изпълнили строги обществени, стопански и екологични стандарти.

От организацията дават пример: когато закупите шоколад с логото Fairtrade, ще знаете, че производителите от места като Кот д’Ивоар и Гана получават по-справедлива цена за своето какао. Тоест те получават цена за реколтата си, с която е по-вероятно по този начин да покрият своите разноски за обучение, храна и опазване на здравето. Освен това получават спомагателна награда за почтена търговия, която могат да  инвестират в своите общности и да се борят с последствията от изменението на климата.

В официалния сайт на FAIRTRADE са подробни описани различните форми на логото и тяхното значение.


Оцветените в бяло знаци демонстрират, че съставката, посочена на тях, е създадена по стандартите на Fairtrade, като да вземем за пример какао в зърнена закуска. Това е друго от черното лого, която значи, че всички съставки в артикули, са сертифицирани по Fairtrade. В случая със сниманата опаковка от кувертюр логото демонстрира съществуването на какао, създадено в сходство с Fairtrade. Стрелката на логото сочи към повече информация на гърба на опаковката за произхода на какаото. Пример с сходен артикул на марката: 

Голяма комерсиална верига в България, предлагаща показания във видеото артикул, прецизира в сайта си смисъла на всички знаци за качество върху опаковките си. Веригата е един от първите сътрудници на програмата за какао (от 2014 г.)

" Етикетът на програмата може да бъде изобразен единствено на опаковката на продукта, в случай че какаото, належащо и употребявано в продукта, е закупено в сходство с всички условия на Fairtrade ", прецизират от компанията. 

" Fairtrade значи по-добри условия за дребните фермери и служащи в Африка, Азия и Латинска Америка. Повече от 1,6 милиарда души към този момент печелят от постоянни минимални цени, демократични организационни структури, запазване на околната среда, както и безвредни условия на труд ", изясняват още от комерсиалната верига.
Заключение
Твърдението, че съответно лого върху хранителен артикул демонстрира съществуването на инсекти и веществото aтразин в него е НЕВЯРНО. Логото е на комерсиалното партньорство Fairtrade, което цели да способства за устойчивото развиване, предлагайки по-добри търговски условия на дребните производители и служащи от Африка, Азия и Латинска Америка. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР