В публикациите си Марица няколко пъти е поставяла въпроса за

...
В публикациите си Марица няколко пъти е поставяла въпроса за
Коментари Харесай

Общината да не се стиска за басейна в СУ Д. Матевски

В изявленията си " Марица " няколко пъти е поставяла въпроса за плувния басейн в СУ " Димитър Матевски ", който не работи към този момент съвсем една година. В безсилието си да реши казуса Община Пловдив го трансферира на комисия, основана в локалния парламент. Но и до през днешния ден басейнът е затворен. По този мотив на сесията през вчерашния ден Божидар Здравков изиска писмен отговор от кмета.

Предстои приемане на бюджета на Община Пловдив за 2019 година Интересувам се дали предвиждате средства за подкрепяне на СУ „ Д. Матевски “ за използването на басейна от всички възпитаници от учебното заведение и от Пловдив, без значение от финансовите благоприятни условия на родителите им.

Като член на комисията за отдаване чартърен на басейна в учебното заведение съм съществено смутен от метода на администрацията. Повече от година децата от „ Д. Матевски “ (840 деца от учебното заведение са употребили басейна, когато е работел) и от " Тракия “ не могат да употребяват басейна. При първата процедура, макар компромисите по отношение на първичните хрумвания, които общинските съветници направихме, не се явиха претенденти.

Какво стопира претендентите да оферират? 1) Предложеният таван на цената за децата и 2) Системата за чекиране. Офертата от през вчерашния ден за система за чекиране е 3000 лева Всичко - структура, контролер, монтаж. Ако Общината не може да задели 3000 лева за децата, аз ще подаря тази система.

Сега тече подготовка за нова процедура с още по-влошени условия по отношение на публичния интерес. Интересът е един - децата да се учат да плуват при минимално финансово натоварване на родителите. Идеята на общината е да се отдаде басейнът чартърен на някой и всички разноски плюс облагата на наемателя да се трансферират върху родителите на децата. За каква сума става въпрос? Сумирано, жестоко 70 000 лева годишно.

Общинските съветници от комисията се обединихме и предложихме няколко хрумвания. За възпитаници от учебното заведение - месечни карти от 20 лева, за възпитаници от други учебни заведения -35 лева Първокласниците - гратис. Електронна система за чекиране.

Уважаеми господин кмете, плуването е прелестен спорт - развива хармонично цялото тяло, без свръхнатоварвания и контузии. Кипящата сила на децата не избива в експанзия.

Сега да създадем груба сметка. Нека единствено 500 деца заплащат, другите плуват гратис. Това значи:

500 х 20 лева./месечно (примерно 5-6 посещения) = 10 000 лв/мес.
10 000 х 12 мес. = 120 000 лева./годишно.
Разходи по доклади за предходната година 70 000 лева

Моят извод - НЕ Е МОРАЛНО да товарим родителите с непотребни разноски и някои деца да не могат да плуват по финансови аргументи.

Уважаеми господин Тотев, моите въпроси са:

- Смятате ли, че е нецелесъобразно или е непостижимо за община Пловдив да отдели 3-4 хиляди лева за електронна система за чекиране, от която система да получим действителни данни за визитите на децата и приходите?

- Смятате ли, че е невероятно вместо настоящия търг за наем да обявим конкурс за клуб, който професионално да се занимава с образованието на децата, против допустима облага? Евентуалният недостиг (10-20-30 000 лева.) да се финансира от общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР