В прокуратурата няма официална информация за отказа на испанския съд

...
В прокуратурата няма официална информация за отказа на испанския съд
Коментари Харесай

Прокуратурата: Тони Иванов не е екстрадиран от Испания заради бездействието на парламента

В прокуратурата няма публична информация за отхвърли на испанския съд да екстрадира обвинения Тони Иванов, оповестяват от държавното обвиняване. 

 

В неделя от Антикорупционния фонд разпространиха решението на съда в Испания, в което се споделя, че Иванов няма да бъде предаден у нас, тъй като европейската заповед за арест не е следена от съда у нас.

  

От прокуратурата също показват това и напомнят, че са сезирали за казуса Министреството на правораздаването още през 2021 година, че са нужни законови промени по отношение на решение на Съда на Европейския съюз (СЕС), което се цитира и от управляващите в Испания по отхвърли да екстрадират Тони Иванов. 

 

В решението на съда на Европейски Съюз е посочено, че България не е планувала ефикасна правосъдна отбрана и правосъден надзор преди предаването на търсено с Европейска заповед за арест (ЕЗА) лице за задачите на наказателно гонене. Решението е по преюдициално питане на английски съд по отношение на ЕЗА, издадена по друго дело от прокуратурата в Свищов.

 

" Към сегашния миг българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на Съд на Европейския съюз. Съгласно Конституцията на Република България прокуратурата няма право на законодателна самодейност и бездействието на Народното събрание по контролиране на настоящото законодателство и привеждането му в сходство с европейското право не би могло да бъде вменено като нейна отговорност. Опитите това да бъде направено демонстрират непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти ", пиша от прокуратурата.

 

Посочват още че операции и внушения в обществото, непочиващи на обстоятелствата по съответното досъдебно произвеждане, задълбочават недоверието към институциите и страната и разрушават престижа им.

 

При осъществяване на конституционноустановените си пълномощия Прокуратурата на Република България се управлява от наредбите на националното, европейското и интернационалното право и отстоява демократични полезности и правила, свързани с върховенството на закона.


Съдът на Европейския съюз дефинира независимостта на правосъдната власт като условие и поръчител за господство на закона във всяка правова страна. Затова органите на правосъдната власт, в частност прокуратурата, би трябвало да са предпазени от външна интервенция и злонамерени офанзиви, които целят нейното дискредитиране.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР