В прокълнатите планини на север в Албания днес живеят мъжки

...
В прокълнатите планини на север в Албания днес живеят мъжки
Коментари Харесай

"Аз съм бурнеша": Каква е историята на последните клетвени девици в Албания?


В прокълнатите планини на север в Албания през днешния ден живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа.

Бурнеша са дамите, които избират да изживеят живота си като мъже. В албанските села момичето се трансформира в бурнеша, полагайки клетва. След това тя има право да носи мъжки облекла, оръжие, да пуши, да пие алкохол и да бъде наемана за мъжка работа. Нарушаването на клетвата се санкционира със гибел.



В bTV Репортерите в неделя, незабавно след централната емисия вести, репортерът Радиана Божикова и операторът Добромир Иванов ще опишат какви са претекстовете едно момиче да реши да се трансформира в бурнеша. Потисничество, непрекъсната физическа работа, непрекъснато послушание на мъжете са единствено дребна част от претекстовете им.



„ Научих за тях от фотожурналиста Емил Данаилов, който обикаля света и споделя любопитни истории. Разказа ми за тях, въодушевих се и направихме кино лентата “, описа в „ Тази заран “ Радиана Божикова.

„ Все по-рядко ми се случва нещо да ми влияе по този начин мощно. Беше извънредно въздействащо “, добави Добромир Иванов.



„ Те се срамят да бъдат снимани. Всички желаеха първо да се срещнем, да ни видят кои сме и тогава да се съгласят “, описа още репортерът на bTV.

„ Тези дами живеят изолирани от света и по тази причина беше толкоз мъчно да ги намерим. Бяха в разнообразни краища на Албания, в разнообразни планински региони “, сподели още Добромир Иванов.



Бурнеша на албански значи мъжко момиче. Жена, която има силата на мъж да застане отпред на фамилията и да го пази. Това е обвързвано с неписани национални закони, които в миналото обществото е следвало. По-късно с модернизацията на страната от ден на ден стартира да се губи тази традиция и по тази причина към този момент са останали доста малко такива хора.



„ Това е обществен избор и няма нищо общо с тяхната половост. Той ги слага една стъпка по-нагоре, с цел да имат повече права “, посочи Добромир Иванов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР