В проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2018-та година е

...
В проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2018-та година е
Коментари Харесай

Предвиждат да се плаща по-малко за първите три дни болнични

В проектобюджета на държавното публично обезпечаване за 2018-та година е планувано от идната година първите три дни болнични да костват на работодателите единствено 50 % от дневната заплата на служащите, вместо досегашните 70 %.

Поправката, която ще бъде направена в Кодекса за обществено обезпечаване, има за цел да облекчи бизнеса, макар че през днешния ден четирите работодателски организации желаеха оставката на обществения министър, поради импортираните оферти за административно повдигане на минималните осигурителни приходи и на минималната заплата.

Проектобюджетът на Национален осигурителен институт планува още увеличение на компенсацията за втората година от майчинството на 380 лв. и въвеждане на оптимално на ден обезщетение за безработица, което през идната година ще бъде 74 лв.. Временната мярка работодателите да заплащат първите три дни болнични, която се трансформира в непрекъсната, ще бъде облекчена с понижаване на дължимото обезщетение - то ще бъде 50 % от среднодневното заплащане или с 20 % по-ниско от получаваната до момента сума, предава Дарик.

Управляващите оферират и мярка за понижаване на злоупотребите с болничните листове и компенсациите - отпада досегашната опция това обезщетение да се поставя на хората до 30 дни след преустановяване на трудовия им контракт. За сметка на това държавното управление предлага повдигане на минималното обезщетение за безработица, като дневният му размер ще се усили на 9 лв.. Въвежда се и оптимален дневен размер на това обезщетение, който ще се дефинира всяка година, а за 2018-та година се предлага цената му да бъде 74 лв..

За да бъдат понижени разноските във фонд "Безработица ", се вкарва ново условие за достъп до компенсацията за безработни. То планува човек да има импортирани осигуровки минимум за 12 от последните 18 месеца. След няколкогодишно заледяване компенсацията за втората година от майчинството се подвига с 40 лв. и размерът му става 380 лв., което се равнява почти на 75 % от новия размер на минималната заплата. Предлага се опазване на оптималния застрахователен приход, който е 2600 лв., както и на оптималната пенсия в размер на 910 лв..

От 1-ви юли минималната пенсия ще нарасне до 207.60 лв., а пенсиите за стаж ще се преизчислят, като се усили тежестта на всяка година стаж на 1,169 или с %, изчислен по швейцарското предписание, което подсигурява нарастване на всички пенсии най-малко с този %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР