В продължение на пет сезона Скай е тотален хегемон в

...
В продължение на пет сезона Скай е тотален хегемон в
Коментари Харесай

Богатите стават по-богати, или какво стои зад големите успехи на "Скай" в колоезденето

В продължение на пет сезона " Скай " е цялостен хегемон в международното колоездене. С пет трофеи от " Тур дьо Франс " в границите на шест години, успех в испанската " Вуелта " и няколко триумфа в най-значимите класики английският план се потвърди като фактор, който промени спорта. Какво обаче се крие зад страхотните триумфи на шосето на " Скай ". Финансовият доклад за 2016 година, който беше оповестен неотдавна, открехва вратите към английската машина за победи.

Собственик на колоездачния тим е корпорацията " Tour Racing Limited ", в която 85% е благосъстоятелност на Sky UK Limited, а останалите 15% са на 21st Century Fox. Твърди се, че американската компания желае да купи още 60% от дяла в отбора. Изненадващо измежду огромните спонсори е и Sky Italia, който обаче няма благосъстоятелност в тима.

От отбора изпратиха сполучлива 2016 година, в която Крис Фрум завоюва третата си купа в " Тур дьо Франс ", а " Скай " взе и първата си огромна колоездачна класика, когато Воут Пулс победи в " Лиеж-Бастон-Лиеж " - най-старото съревнование.

Финансовият доклад демонстрира, че освен триумфите са се нараснали през предходната година. Бюджетът на тима е повишен с 27%, а приходите от спонсори - с 50%.

Бюджетът на " Скай " за 2016 година е бил 31 084 000 паунда. Сумата е двойно по-голяма спрямо 2010 година, когато тимът започва в международния тур на UCI и имаше бюджет от 14 млн. паунда. Той нараства с всяка година като се изключи 2015 година, само че тогава английският паунд продължаваше да бъде доста висок по отношение на останалите валути, а " Скай " плащаше в евро.

Според оповестения финансов доклад английският тим е в положение да изтегли пари в евро или паунди от своите спонсори, което значи, че има тип отбрана против хеджиране (избягване на загубите при осъществяването на търговски и финансови интервенции – бел. ред.)

Най-сериозното нарастване в бюджета се дължи на спонсорите. През 2015 година " Скай " е получил 15.7 млн. паунда против 23.5 млн. за идната година. Освен Sky UK Limited, 21st Century Fox и Sky Italia спонсори на отбора са още доставчикът на колела Pinarello, производителят на противоречива екипировка Rapha, както и " Форд ". Те са обезпечили 3.2 милиона за 2016 година

Увеличение на заплатите

Както при всеки професионален състезателен тим, " Скай " харчи най-вече средства за възнагражденията на своите състезатели. С 3.5 млн. паунда годишно Крис Фрум е най-скъпоплатения колоездач на английския отбор. През 2017 година заплата му беше вдигната на 4 милиона.

" Скай " е платил общо 24.34 милиона паунда за заплатите на състезателите и чиновниците през 2016 година Това е с цели 35% повече спрямо миналата година.

През този интервал в " Скай " дойдоха потвърдени имена като Микел Ланда и Михал Квятковски, само че пък напуснаха Ричи Порт, който взимаше втората най-голяма заплата след Фрум, както Брадли Уигинс, който също беше измежду най-добре платените в света. Затова скокът на заплатите от 35% може да бъде пояснен само с удължение на контракти на някои колоездачи при по-добри условия.

Второто най-голямо перо в бюджета е за екипировка и съоръжение на състезателите и велосипедите. В тази посока са вложени общо 2.3 млн. паунда, като това не включва разноските към подготвителните лагери, които не са регламентиране за отборите и могат да бъдат безграничен брой през годината.

Въпреки че има сътрудници като Pinarello, Shimano и Rapha, през 2016 година " Скай " е бил най-големият покупател на велосипедните гуми Veloflex. От 2017 година британците употребяват продуктите на Continental, който също е измежду спонсорите на тима.

Разходите за пътувания по надпревари са на обща стойност 2.12 млн. паунда.

Облекчение от налози

Финансовият отчет на " Скай " сочи, че за 2016 година заплатите на непрекъснатите чиновници са били 1.7 млн. паунда. Това е и единственото перо, в което има понижаване по отношение на миналата година. От отбора прецизират, че междинният брой на непрекъснати чиновници на заплата в " Скай " е бил 33 спрямо 29-те през 2015 година

Отборът има 28 вписване професионални състезатели за 2016 година, само че множеството от тях не се водят непрекъснати чиновници на " Скай ". Договорите им са под формата на възнаграждения или са записани като " реализатори ". Така като непрекъснати чиновници най-често се вписват треньори, спортни шефове, масажисти, механици и различен поддържащ личен състав. С сходен ход " Скай " най-често облекчава налозите си - както за работодателя, по този начин и за служителя.

 Директорът на
© Associated Press

Директорът на " Скай " сър Дейв Брейлсфорд прикани и другите тимове да разгласяват финансовите си доклади.

" Ние постоянно сме били тим, който държи на прозрачността. Всяка година публикуваме нашия доклад. Няма какво да крием, не се опасяваме или срамя. Ще бъде доста хубаво, в случай че всички тимове го вършат, само че доколкото знам не всеки има предпочитание да ги прави ", разяснява неотдавна шефът на " Скай " сър Дейв Брейлсфорд.

На този стадий френският AG2R е единственият различен тим, който разгласява финансовите си доклади. За 2016 година AG2R е оповестил бюджет от 15.58 млн. евро, като цифрите се движат в един диапазон от години насам. През 2013 година бюджетът е бил 13.62 милиона, а през 2014 година - 14.34 милиона.

Има ли тъждество

Огромните триумфи на шосето постоянно са цялост от доста неща - по-добри състезатели, по-добра тактичност, само че не трябва да се подценява и по-високият бюджет, който има " Скай ". Британският тим на процедура разполага с неограничени средства, които могат да нарастват при потребност.

" Не мисля, че можем да приказваме за липса на правдивост. В колоезденето доста постоянно спонсорите са играели значима роля, освен през днешния ден. Аз съм срещу да се вкарва някакъв тип комунизъм и всички да караме с идентични велосипед, гуми, екипи и така нататък Това е спорт, има съревнование, само че не спонсорите карат на шосето, а ние, колоездачите ", сподели неотдавна Крис Фрум във връзка нападките, че " Скай " убива конкуренцията.

 Крис Фрум е най-скъпоплатеният колоездач на
© Associated Press

Крис Фрум е най-скъпоплатеният колоездач на " Скай ". За 2016 година заплатата му е била 3.5 млн. паунда, а от тази година е към този момент 4 милиона.

Сравнения с другите тимове на този стадий не могат да се вършат, защото данни липсват, а подробни финансови доклади няма. Под управлението на досегашния президент Браян Куксън Международният колоездачен съюз (UCI) нямаше процедура да изисква сходна информация от участниците в международния тур.

Очакванията са " Скай " да продължи да афишира по-високи бюджети всяка година, защото в колоезденето няма въведен таван на възнагражденията или на разноските, както е в американските спортове.

През 2017 година английският тим завоюва редица победи, а също така показа някои съществени усъвършенствания и нововъведения като " Състезателния център ", употребен във " Вуелта ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР