В продължение на няколко часа вчера в публичното пространство не

...
В продължение на няколко часа вчера в публичното пространство не
Коментари Харесай

Индипендънт: Елизабет Втора ще бъде погребана в параклиса Сейнт Джордж в замъка Уиндзор

В продължение на няколко часа през вчерашния ден в общественото пространство не беше ясно какво се случва, написа английският вестник " Гардиън, разказвайки за вчерашния ден, когато вечерта бе обявено за кончината на кралица Елизабет Втора. Но незабавно стана ясно, че става дума за нещо съществено, разяснява изданието. Малко след обяд Надим Захауи, канцлерът на херцогство Ланкастър, незабавно се насочи към Камарата на общините, с цел да съобщи на Лиз Тръс записка. Той беседва шушукайки с новата премиерка, до момента в който водачът на опозицията Киър Стармър се изказваше в залата, написа " Гардиън ". Присъстващите публицисти бързо видяха това и спекулациите незабавно се насочиха към здравето на кралицата, отбелязва вестникът. На " хората с конституционни функционалности " в Уестминстър е било казано да се приготвят за най-лошото, показва изданието. То цитира консултант на един от тях, по чиито думи формалните органи още по обяд са почнали да преглеждат готовността за интервенция " Лондонски мост " - проектите, свързани със гибелта на кралицата.



Вестник " Телеграф " разказва какво ще се случи през днешния ден. Крал Чарлз Трети ще отпътува назад за Лондон от Балморал. Той ще организира визита с Тръс и ще запише телевизионно послание към нацията, което ще бъде излъчено към 18:00 часа локално време. Ще има работа в катедралата " Сейнт Пол ", на която ще участват премиерката и висши министри. Специална комисията, отговаряща за възкачването на престола на английските монарси, ще се събере на следващия ден в двореца " Сейнт Джеймс " в Лондон, с цел да разгласи публично крал Чарлз Трети за новия монарх на страната, написа още вестникът. Очаква се възпоменателната работа за кралицата да се състои в Уестминстърското абатство на 19 септември, прибавя " Телеграф ".

Елизабет Втора ще бъде заровена в параклиса " Сейнт Джордж " в замъка Уиндзор , където са заровени и починалият ѝ брачен партньор принц Филип, както и двамата ѝ родители - кралицата майка и Джордж Шести, отбелязва в. " Индипендънт ". Денят на погребението на Елизабет и денят на коронацията на крал Чарлз Трети ще бъдат национални празници. Очаква се за погребението на кралицата да се съберат стотици хиляди опечалени.



Принцът, който чака короната по-дълго от всеки различен престолонаследник в английската история, към този момент е разгласен за монарх на Обединеното кралство и скоро ще получим отговор на въпроса, който е задаван толкоз доста пъти: какъв крал ще бъде Чарлз, разяснява английският вестник " Таймс ". Дали той ще бъде интензивно участващ в политиката монарх, или подобен, който ще промени фундаменталното ни схващане за това какво е да си актуален суверен, пита се изданието. За Чарлз фактът, че се е подготвял за този миг през целия си умишлен живот, парадоксално прави по-трудни, а не по-лесни провокациите, пред които е изправен, разяснява " Таймс ". Съветниците и приятелите на новия английски крал от дълго време са обезпокоени, че склонността му да се пробва да прави нещо ново или да трансформира нещата може да бъде рискова за дълготрайното благоденствие на самата монархия, написа вестникът. А поради неговата преклонна възраст, упованието, че ръководството му ще бъде относително малко, може да ускори желанието му за изява. Ето за какво в формалните среди има известно безпокойствие, че за Чарлз може да е мъчно да подсигурява, че няма да бъде възприеман като монарх, който се " намесва " в тяхната работа, показва " Таймс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР