В продължение на два последователни дни град Стрелча се оказа

...
В продължение на два последователни дни град Стрелча се оказа
Коментари Харесай

Скъсана язовирна стена и повреден водопровод - пороите оголиха проблемна инфраструктура

В продължение на два поредни дни град Стрелча се оказа в бедствено състояние поради неналичието на вода, а великотърновското село Нова Върбовка е под опасността на скъсана язовирна стена. Това са произшествията от тази седмица, провокирани от изобилните превалявания в страната, последвали преливането на язовир Тутраканци и бедственото състояние в Провадия през предходната.

Скъсала се е язовирната стена край село Нова Върбовка в община Стражица, област Велико Търново, заяви Би Ти Ви. Зам. -председателят на Агенцията за метрологичен и механически контрол ген. Кирил Войнов заяви, че е
получил информация за преливането на язовира към 1 ч. през нощта. Причината са изобилните дъждове. Пожарната ще стартира изпомпване на водата от язовира. В близкото село Камен има различен язовир – Чешме дере, с 40 хиляди куб метра зареден размер, който също е проблематичен. Двата са каскадни, разясни Войнов, който в продължение на дълги години беше началник на пожарната.

Председателят на Общинския съвет на Стражица Илиян Маринов увери пред БНР, че няма заплаха за хората в региона. В Стрелча бедственото състояние, оповестено през вчерашния ден, продължава. Причината е в затлачването с пясък, трошляк и кал на водовземните уреди на реката и замърсяване на резервоарите. Днес в града ще дойдат две водоноски, общината е осигурила и минерална вода. Екип експерти ще огледа провалите по ВиК мрежата и ще дефинира сумата на спешния ремонт, заяви пред Би Ти Ви кметът Стойчо Чачов. Той предвижда, че общината ще би трябвало да изиска помощ от страната. Управителят на ВиК-Стрелча Филип Фингаров сподели пред БНР, че все още е невероятно да се обезпечи вода, даже и за битови потребности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР