В продължение на доста години жилищният пазар в Германия бе

...
В продължение на доста години жилищният пазар в Германия бе
Коментари Харесай

Крахът на жилищния пазар в Германия

В продължение на много години жилищният пазар в Германия бе в напредък и отчиташе невъобразим взрив. Сега обаче обстановката е много по-различна. Секторът е изправен пред редица провокации, последното от които е регистрираната многомилиардна загуба от най-голямата корпоративна група за недвижими парцели в страната – Vonovia. Освен това, все по-трудно се намира и работна ръка в бранш „ Строителство “, което в допълнение утежнява обстановката.
Защо е значим немският пазар?
Проблеми в бранша на недвижимите парцели се появи и в Съединените щати, и в Швеция, само че немският пазар е от основно значение, тъй като това е най-голямата стопанска система в Европа, както и най-големият пазар за вложения в недвижими парцели на континента.

Секторът на парцелите съставлява почти една пета от икономическата продукция и основава едно на всеки 10 работни места, съгласно Германската федерация за парцели, предава Reuters.
Колко е зле обстановката?
През първата половина на годината новото строителство в страната се срина, спадайки приблизително с 47% за последните две години. Новите разрешителни за градеж също регистрираха забележителен спад – от 27% през първите пет месеца от тази година.

Цените на жилищата се намалиха рекордно през първото тримесечие. Германската статистическа работа регистрира годишен спад от 6.8%, което е невъобразим от основаването на статистиката срив.

Очаква се данните за месец септември да дадат повече изясненост върху това накъде върви пазара и резервира ли се отрицателната наклонност.

Сегашната рецесия сигурно ще продължи още известно време “, сподели Свен Карстенсен, основен изпълнителен шеф на Bulwiengesa, консултантска компания за парцели и разбор.
Каква е повода за спадовете?
Основният фактор е неочакваното и бързо повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка, което е опит да се лимитират най-високите темпове на инфлация от десетилетия, само че има още нещо.

Разходите за строителство също скочиха, а търсенето на офиси и търговски площи понижа след пандемията. Войната в Украйна също направи немските парцели да наподобяват по-рискови за задграничните вложители.

Ако сте вложител от Близкия изток, Германия наподобява е много покрай Украйна. Те споделят: „ Искам да отделя пари за Съединени американски щати и Азия, а не за Германия “, сподели Флориан Швалм, съветник в EY.
Какво е въздействието върху финансовия бранш?
По-високите лихвени проценти са удобни за банките, като им оказват помощ да генерират огромни нараствания на приходите от лихви, само че кредитирането на недвижими парцели също съставлява огромна част от техния бизнес, а поради високите лихви все по-малко хора се възползват от заем.

Deutsche Bank, най-голямата банка в страната, рационализира ипотечния си бизнес с ход, който ще редуцира стотици работни места, а някои застрахователи, които влагат в парцели в своите големи холдинги, са в развой на преоценка на своите портфейли.
Какво следва?
Германия, чието население в последно време набъбна, защото милиони мигранти и бежанци от Украйна се стичат в страната, има за цел да построи 400 000 жилището годишно. Множество провокации има преди постигането на тази цел. Затова политици, министерства и промишлеността на парцелите ще се съберат с канцлера Олаф Шолц на 25 септември, с цел да се опитат да намерят решения, а някои към този момент се подиграват с оферти за подмладяване на бранша.

Миналата седмица Клара Гейвиц, министър на жилищното строителство на Германия, прикани за спомагателни данъчни облекчения за отписване на разноските за строителство на нови жилищни здания.

Президентът на Германската федерация за недвижими парцели Андреас Матнер упорства държавното управление краткотрайно да спре налога върху продажбите на парцели и упорства за кредитна стратегия с ниски лихвени проценти в поддръжка на новите жилищни здания.

Тим-Оливър Мюлер, началник на Федерацията на немската строителна промишленост, упорства за незабавен пакет от ограничения, който ще включва продажба на понижени цени на социална земя за отдаване чартърен на здания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР