В пристанището Искендерун в Южна Турция след земетресението е избухнал

...
В пристанището Искендерун в Южна Турция след земетресението е избухнал
Коментари Харесай

Енергийната инфраструктура на Турция след земетресението: Огромен пожар, спрени газопроводи и петролопроводи

В пристанището Искендерун в Южна Турция след земетресението е избухнал голям пожар, при който са изгорели товарни контейнери. Снимки, публикувани от вестник ‚Сабах “, демонстрират това.

В резултат на трусовете са насъбрани контейнери, а десетки от тях са се запалили. Черен гъст пушек се издига на доста метри над пристанището.

Силното земетресение, което раздруса югоизточната част на Турция рано през днешния ден, е нанесло съществени вреди на енергийната инфраструктура на страната, съобщи министърът на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез.

Мощният трус с магнитуд 7,8 аргументи съществени вреди на инфраструктурата, изключително в провинция Кахраманмараш, считана за епицентър на земетресението, сподели Дьонмез пред кореспонденти.

Отделно от това публични лица обявиха, че два сериозни петролопровода и атомна електроцентрала, която сега се построява, са останали незасегнати.

Сериозни вреди са нанесени на електропреносните и разпределителните линии за природен газ, осведоми Дьонмез.

По-рано държавният оператор на газопроводи BOTAŞ заяви, че заради щета на газопровод е спрян потокът на природен газ към провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмараш и някои други области.

Дьонмез удостовери, че основният метафоричен газопровод в окръг Тюркоглу на Кахраманмараш, наоколо до епицентъра, е бил развален най-вече. " Това е нашият основен метафоричен газопровод, който придвижва природен газ до Газиантеп, Хатай и Килис, изключително до Кахраманмарас. Към момента в тези региони може да има спирания на електрозахранването ", добави той.

Екипи работят по възобновяване на развалените линии, сподели той и добави, че към 30 подстанции, принадлежащи на Корпорацията за транспорт на електрическа енергия на Турция (TEIAŞ), са претърпели друга степен на щета.

" Изпратихме нашите мобилни електроцентрали в района. По-специално, ще се опитаме да доставим природен газ и сила на обекти като лечебни заведения, кухни и пекарни, както посредством метода на превозване на сбит природен газ (CNG), по този начин и посредством мобилни генератори ", сподели Дьонмез.

Не е имало повреди по петролопровода Керкук-Джейхан, по който се придвижва нефт от Ирак за Турция, нито по петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (БТД), съобщи пред Ройтерс чиновник от енергийния бранш.

Въпреки това районното държавно управление на Кюрдистан (РПК) съобщи, че петролните потоци през турското пристанище Джейхан са краткотрайно прекратени.

" Поради земетресението, което засегна Турция и Сирия, и с цел да се подсигурява сигурността на износа на нефт и да се предотвратят всевъзможни нежелани произшествия, износът на нефт през тръбопровода, свързващ Кюрдистан с Турция, е прекратен ", се споделя в изказване на районното министерство на естествените запаси.

Изявлението последва прекъсването на работата на петролния терминал в Джейхан в южната провинция Адана. Корабната организация " Трибека " съобщи, че ще се организира незабавна среща по въпроса. Източносредиземноморският терминал се намира на към 155 км от региона на епицентъра на земетресението. Кюрдският район нормално изнася към 450 000 барела нефт на ден през Турция.

" Регионалното държавно управление на Кюрдистан удостоверява прекъсването на износа на нефт през Турция в Джейхан заради земетресението, което засегна няколко региона в страната ", написа в Туитър Лоук Гафури, началник на отдела за връзки с задграничните медии в Кюрдистан. " Износът ще бъде обновен, откакто завърши деликатната инспекция на тръбопроводите ", се прибавя в туита.

Повечето производители на нефт нагоре по веригата разполагат с потенциал за предпазване за няколко дни, тъй че производството в Кюрдистан би трябвало да продължи в близко бъдеще, съобщи източник от петролната промишленост пред Ройтерс.

Що се отнася до потоците недопечен нефт от Азербайджан, двама източници обявиха, че няма повреди на терминала Баку-Тбилиси-Джейхан, само че един от източниците добави, че инспекции ще се проведат през идващите 1-2 дни. Има задоволителен потенциал за предпазване в Джейхан и в Баку и при нужда потоците могат да бъдат понижени, сподели вторият източник.

Междувременно, в свое уведомление „ Трибека “ осведоми, че пристанищата в югоизточна Турция също са били наранени от земетресението и че се оповестява за закъснение на интервенциите.

В изказване на Limak Group се споделя, че докът на пристанището в Искендерун е бил отчасти развален, а фотоси в обществените медии демонстрират десетки преобърнати контейнери. По-късно фрагменти демонстрираха мрачен пушек, който се издига измежду контейнерите. След инспекции на вредите морският орган заяви в Twitter, че интервенциите в пристанищата с изключение на в Искендерун не престават.

Атомната електроцентрала " Аккую ", първото сходно оборудване в Турция, което сега се построява на брега на Средиземно море, не е потърпевша, съобщи чиновник на съветската компания, която построява централата.

" Тук бяха усетени земетресения с магнитуд към 3,0..., само че нашите експерти не оповестиха за вреди по постройките, крановете или оборудването ", съобщи Анастасия Зотеева от съветската държавна компания за нуклеарна сила " Росатом ". " Въпреки това организираме огромни диагностични ограничения, с цел да сме сигурни, че строителните и монтажните действия могат да продължат безвредно ".

Планираното довеждане докрай на първия блок на АЕЦ " Аккую " и доставката на нуклеарно гориво е планувано за първата половина на тази година. Останалите три реактора би трябвало да стартират работа до края на 2026 година, с ритъм от един на година, с цел да имат в последна сметка обща конфигурирана мощ от 4800 мегавата. След като бъде приключена, централата се чака да създава до 10% от нужната за страната електрическа енергия. /БГНЕС, Сабах
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР