В природата има над 100 000 вида гъби, които са

...
В природата има над 100 000 вида гъби, които са
Коментари Харесай

Уитлакоче – основа в мексиканската кухня

В природата има над 100 000 типа гъби, които са открити от учените. Някои от тях като печурката, челадинката и сърнелата са известни на европейците от епохи, до момента в който други, които също са ядливи, не престават да са забулени в загадка.

Типичен образец за това е гъбата уитлакоче, която е най-ценена в Мексико. Наред с други гъби, които живеят като паразити върху дърветата и храстите, този тип гъба се прикрепя върху царевицата, която също се е трансформирала в емблематична за мексиканската кухня.

Не е ясно по кое време странната гъба уитлакоче е почнала да става незаменима за мексиканците. Според някои учени тя е била известна още откогато е почнало развъждането на царевица в Мексико.

Първите сведения за това датират от 5 000 година прочие н. е., което е в действителност впечатляващо. Още тогава царевицата, изключително в днешно Южно Мексико, е била тясно обвързвана освен с препитанието на популацията, само че и с религиозните празници.

Царевицата е била съществена храна за маи и ацтеки и даже се е вярвало, че Бог е основал човечеството от царевичното тесто. Именно посредством Мексико чрез испанските завоеватели царевицата е проникнала в Европа и през днешния ден е измежду най-отглежданите култури. А за Мексико тя е преди всичко.

 Гъба Уитлакоче

Така както царевицата е по-ценена от златото от мексиканците, по този начин и странната гъба уитлакоче се постанова в всекидневието им.

Знае се, че тази тайнствена гъба, вирееща върху кочана на царевицата, е била позната и ценена още през предколумбовата ера. Причината за това се крие освен в загадъчния ѝ тип и вкусовите ѝ качества, само че и във обстоятелството, че тя е доста богата на протеини.

Гъбата уитлакоче може да бъде приготвяна по същия метод, по който се подготвят всички останали гъби- на чорба, на яхния, като добавка към ориз и други В Мексико намира необятно приложение даже и в приготвянето на обичайните кесадияс, такос и сосовете към тях.

Можете и сами да си приготвите гъби уитлакоче в домашни условия, стига да можете да си ги набавите. А това не е по никакъв начин елементарно. Необходимо е да имате познати в Мексико, защото в останалите страни тя е рядко срещано събитие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР