В президентството се провежда изслушването на предложените за състава на

...
В президентството се провежда изслушването на предложените за състава на
Коментари Харесай

Как новата ЦИК ще се справи с новите правила за гласуването с машини

В президентството се организира чуването на препоръчаните за състава на ЦИК 15 души.

Президентът Румен Радев прикани номинираните за новия състав на ЦИК да минимизират рисковете  от гласуването с машини, като акцентира, че по този метод понижават недействителните гласове и купеният корпоративен избор:

" Защото там, зад завесите, всеки може да се снима с телефона по какъв начин задрасква хартиената бюлетина, само че машината не можеш да снимаш с телефона си и да се отчетеш на този надлежно, който те принуждава или ти заплаща да гласуваш по избран метод ".

дефинира като огромно предизвикателство новите текстове в Изборния кодекс. Тя съобщи, че е  последовател на машинното гласоподаване, само че позволи, че тук-там ще се гласоподава и на хартия:  

„ Там, където по непредвидени условия не може да бъде извършено машинно гласоподаване, по този начин както е планувано в Изборния кодекс, гласуването ще се организира с хартиени бюлетини.

Предвидено е във всяка  изборна секция, избрана за машинно гласоподаване, броят на отпечатаните бюлетини да бъде колкото е броят на гласоподавателите в съответната секция. Както и до момента, Централната изборна комисия и аз персонално поемам отговорност това да е по този начин, ще би трябвало да ползва Изборния кодекс подобен, какъвто е ".

Емил Войнов , номиниран за заместник-председател от Българска социалистическа партия, разгласи, че ще би трябвало нова процедура за доставка на най-малко 300 машини за гласоподаване в чужбина и добави:

“При това тези машини би трябвало да се съпроводени от защита, техници, които да ги конфигурират, тестват и оказват поддръжка в изборния ден ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР