В президентската институция днес се състоя учредителното заседание на Обществения

...
В президентската институция днес се състоя учредителното заседание на Обществения
Коментари Харесай

Обществен съвет по физкултура към президента ще се бори с насилието сред децата

В президентската институция през днешния ден се състоя учредителното съвещание на Обществения съвет по физическо образование и спорт към президента. Съветът ще работи за усъвършенстването на системата на българския спорт и за насърчаването на физическото образование и спорта в българските учебни заведения.

Председател на съвета ще бъде съветникът на президента по младежта и спорта Георги Александров, заместник-председател е проф. Даниела Дашева, а измежду членовете са Йорданка Благоева, Евгения Раданова, Теодор Салпаров, Христо Меранзов, проф. Пенчо Гешев, проф. Бисер Цолов, параатлетът Денислав Коджабашев, проф. Светослав Иванов.

„ Като доста браншове в обществото ни всеобщият спорт също изживява рецесия, и тъкмо това е една от главните цели на този съвет - с вашата експертиза, с опита, с мотивацията и визията ви, да създадем по този начин, че да се основат условия за рационализиране на системата на българския спорт, да върнем младите към спорта и той да се върне назад в учебните заведения. Само тогава ще имаме здрава нация и можем да реализираме високо спортно майсторство “, съобщи по време на срещата Румен Радев.

Президентът уточни, че страната ни освен е понижила фрапантно финансирането за българския спорт, само че се е отдръпнала и от редица значими помощни, регулаторни и координиращи функционалности. „ Вече се радваме и на един орден от олимпиада. Масовият спорт се отдръпна от учебните заведения, от младите ни хора, и беше преместен от заболяванията, затлъстяването, експанзията “, означи президентът. Румен Радев прикани изтъкнатите спортисти да оказват помощ за насърчаването на всеобщия спорт в България със своята визия и експертиза.

От своя страна участниците в срещата показаха редица хрумвания и визии за развиването на българския спорт. Проф. Дашева показа паниката си, че е прекратена връзката сред младежите, които се занимават със спорт и професионалните спортисти. Тя изрази мнение, че е належащо да се възроди и развива спортът и в университетите. „ Спортът е методът адреналинът на младежите да се изразходват на спортната площадка, а не вкъщи или в учебно заведение “, означи олимпийската ни спортна легенда Йорданка Благоева.

Дългогодишният състезателен възпитател и активист доктор Христо Меранзов предложи тематиките, които се разискват на срещите на съвета да прераснат в национална социална полемика с присъединяване на държавни институции, а ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев увери, че спортната Алма матер ще даде своя принос с правенето на разбори и изследвания от  свои преподаватели и спортни специалисти.

Един от най-хубавите български състезатели по тенис на маса и участник на Параолимпийски игри Денислав Коджабашев показа, че за него един от най-важните фактори за развиването на спорта е неговата досегаемост, в това число и за хора с увреждания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР