В пресконференция, предавана по австрийската телевизия, федералният канцлер Себастиан Курц

...
В пресконференция, предавана по австрийската телевизия, федералният канцлер Себастиан Курц
Коментари Харесай

Австрия обяви втори локдаун

В конференция, излъчена по австрийската телевизия, федералният канцлер Себастиан Курц разгласи нови строги ограничения за преодоляване на пандемията в Австрия.

Причината е стремглаво растящият брой новозаразени, чието число приближава до цифрата 6000 дневно, която по думите на Курц и на министъра на опазването на здравето Рудолф Аншобер би затруднила системата на опазване на здравето, защото се усилва и броят на пациентите в интензивните отделения. За да се запазят високите стандарти на австрийското опазване на здравето и всеки, който има потребност от легло в интензивно поделение, да го получи, се постанова от 3-и до 30 ноември да бъде въведен нов пакет от ограничения против разпространяването на ковид, акцентира Курц.

Основните пунктове на новия пакет са следните:

От 3-и до 30 ноември се не разрешава напускането на домовете от 20 часа до 6 часа сутринта. Изключения се позволяват при отиване на работа, оказване помощ на нуждаещ се, къса разходка край дома или за спорт. Забраняват се визити по домовете след 20 часа, по друго време е възможно събирането на хора от най-много две семейства.

Забраняват се всевъзможни вечерни културни, спортни и частни мероприятия. Хотелите ще бъдат затворени за туристи, позволяват се само служебно командировани лица, заведенията за хранене имат право да доставят храна по домовете, само че остават затворени. Нарушителите ще бъдат наказвани - както притежателите на заведения и питейни заведения, по този начин и посетителите, които се намират в заведенията.

Правителството ще обезщети всички наранени от новите ограничения сектори и в къс период ще им приведе 80 % от приходите за ноември 2019 година за опазване на работните места. Правителството чака, че Европейската комисия ще утвърди и отпусне спомагателни помощи, които да бъдат изплатени на засегнатите компании.

Училищата и детските градини остават отворени, гимназиите и университетите минават на отдалечено образование. Непрекъснато ще се следи по какъв начин се развива броят на инфектираните и при потребност ще се карантинират класове.

Отворена остава и цялата комерсиална мрежа, както и салоните за услуги, като ще се съблюдават строги защитни ограничения, включващи стерилизация, съблюдаване на отдалеченост и носене на маски.

На възрастните в старешки домове и заведения за възрастни и заболели хора ще се вършат ежеседмични проби, посетителите ще вършат бързи проби на място преди посещаване при родственици и ще носят добре уплътнени маски.

Всички компании, при които е допустима работа от къщи, ще минат на този режим.

Новите ограничения бяха разисквани със обществените сътрудници, с президента на страната Александър Ван дер Белен, провинциалните шефове и с ръководителите на опозиционните партии.

Апелът на канцлера Себастиан Курц към жителите на Австрия е да се съблюдават ограничаващите ограничения, с цел да е допустимо да се понижи броят на новозаразените и през декември последователно да се разхлабят наложените ограничения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР