В предстоящото заседание на Комисията по бюджет и финанси към

...
В предстоящото заседание на Комисията по бюджет и финанси към
Коментари Харесай

Бюджетна комисия гледа проектобюджета на Василев на второ четене

В идното съвещание на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, депутатите ще гласоподават Бюджет 2023 .

Народните представители ще гласоподават редица оферти, които другите партии внесоха сред първо и второ четене на Законопроекта за Държавния бюджет на страната за 2023 година Предложенията за увеличение на разноските сред двете четения надвишават 300 милиона лв., като в тях са включени средствата за увеличение на заплатите на чиновниците в разнообразни сфери на публичния бранш.

По отношение на сферата на сигурността все още наподобява, че сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има единодушие да бъдат отпуснати спомагателни 150 млн. лева На 14 юли някогашният обществен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева разгласи, че внасят предложение за увеличение на заплатите на чиновниците в бранш " Сигурност ", само че и за чиновниците в областта на културата, както и работещите в Национален осигурителен институт. „ ГЕРБ – Съюз на демократичните сили ще внесе оферти по разнообразни браншове на стойност към 200 млн. Най-голямото предложение е за осъществяване на настояванията на служителите на реда, там предлагането ще е към 150 млн. Ще имаме оферти с сферата на културата и за чиновниците на Национален осигурителен институт “, съобщи тя. От ГЕРБ-СДС ще внесат оферти и за възнагражденията на чиновниците в Спешна помощ и РЗИ като са подготвили предложение за нарастване на заплатите, оценено на 36 млн. лева Не на последно място от ГЕРБ-СДС имат оферти и в региона на образованието като са подготвили редица оферти, свързани с материалната база на учебните заведения, увеличение на разноските за храна в образованието, и увеличение на възнагражденията в държавните висши учебни заведения и Българска академия на науките.

От ПП-ДБ показаха поддръжка към предлагането на ГЕРБ-СДС за увеличение на заплатите на работещите в бранш " Сигурност ", което значи, че по всяка възможност то ще събере задоволително поддръжка в пленарна зала. „ Най-големият очакван разход сред първо и второ четене планираме да бъде точно за бранш „ Сигурност “ – към 150 млн. лева Така че считам, че тези претенции ще бъдат изпълнени “, разяснява депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров . „ Ще имаме бюджет с следен недостиг от 3%, множеството от настояванията от обществото ще бъдат задоволени. Този бюджет е добър, поради обстановката, в която се намираме “, добави той. От ПП-ДБ също имат предложение за увеличение на възнагражденията на работещите в Министерство на вътрешните работи на стойност 150 млн. лева От ПГ на ПП-ДБ оферират да се опуснат и спомагателни 8 млн.лв на работещите в Министерство на земеделието.

Парламентарната група на Българска социалистическа партия също е внесла спомагателни оферти, главно за увеличение на приходите в държавните структури, където тези приходи не са били обновени от известно време, както и оферти свързани с безвъзмездни медикаменти за деца, нарастване на майчинството през втората година и вдовишките надбавки. Едно от предложенията на Българска социалистическа партия също касае нарастване на заплатите в бранш “Сигурност ” като те оферират да се провиснал спомагателни към 140 млн. лева Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че е допустимо е да се намерят средства за тези нараствания, като уточни финансовите разноски и подсети за предлагането на социалистите за 4% недостиг.

От Движение за права и свободи също има редица импортирани оферти най-много в бранш “Земеделие ”. Към момента от Движение за права и свободи дефинират като основателни настояванията на синдикатите за нарастване на заплатите. “Не са дребни сумите, само че са напълно основателни тези проблеми, които слагат. Надявам се, че най-малко отчасти от тях ще можем да намерим решение в идващия бюджет ”, разяснява заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Халил Летифов.

От “Възраждане ” също имат оферти за промени в оферти от финансовия министър Асен Василев бюджет. Те също оферират повече от 150 млн. лева за Министерство на вътрешните работи, само че и също така към 22 млн. лева за Министерство на земеделието.

От Има Такъв Народ също имат предложение за увеличение на заплатите на работещите в бранш “Земеделие ” като оферират да се провиснал над 20 млн. лева, само че и също така оферират спомагателни 23 млн. лева за работещите в Спешна помощ.

Почти всяка една парламентарна група е внесла оферти за увеличение на заплатите в секторите опазване на здравето, обучение, просвета, както и във връзка с заплащането на чиновниците в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, Митници, АПИ и други Очаква се тази седмица депутатите да одобряват бюджет 2023 и да стане ясно къде и с какъв брой тъкмо ще се усилят заплатите на чиновниците и по какъв начин ще се отрази това върху недостига.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР