В предизборно време е напълно нормално всяко политическо движение да

...
В предизборно време е напълно нормално всяко политическо движение да
Коментари Харесай

В търсене на избиратели един мит стана много атрактивен в кампанията

В предизборно време е изцяло обикновено всяко политическо придвижване да построи своята платформа и да откри своята еднаквост за изборите. Тази година за следващ път сме заляти от редица проблеми, които - по думите на търсещите електорат - би трябвало да се решат неотложно, в противоположен случай ни чака публично проваляне.

В цялата палитра от проблеми и отзиви се откроява една по-особена линия - " джендър идеологията ". Макар за някои хора да звучи правдоподобно, има един огромен проблем - тя е плод на недоумение и незнание, съзнавано или несъзнавано заблуждение на обществото и създаване на разделяне сред " обичайните " и " другите ".

Този разбор не показва моите политически пристрастия или отношението ми към хората от LGBTQ+ общността. Целта е само да се показа по справедлив метод един наболял проблем в нашето общество, който се появява и като политическа платформа.

" Джендър " и Истанбулската спогодба

През април 2016 година тогавашния министър на правораздаването Екатерина Захариева подписа Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Но година по-късно в обществото се появи мощно придвижване против нейното одобрение. Причината за това е думата " пол " в българския превод или думата " gender " в формалната версия на конвенцията. В своя член 3 конвенцията дефинира думата " пол " като " обществено построени функции, държания, действия и характерности, които несъмнено общество счита за подобаващи за дамите и за мъжете ". Според съперниците на конвенцията въвеждането на това определение размива обичайна позиция на мъжете и дамите и по този метод поврежда понятието за обичайното българско семейство.

Но в действителност казусът с думата " gender " е езиков. В британския език думата " sex " отразява биологичната същина на пола, до момента в който " gender " е по-нюансирано и по-широко определение, което се отнася към обществените функции и характерности на двата биологични пола. За да разберете по-добре този колорит, представете си воин от книга. Произведението не ни дава акта за раждане на героя и нормално не посочва категорично неговия биологичен пол. Но на база името, описанието, ролята, която играе в обществото и цялостния подтекст, можете да разберете дали е мъж или жена. В българския език имаме единствено думата " пол ", която сплотява двете понятия. Но съгласно доста от съперниците на Истанбулската спогодба това отваря " кутията на Пандора " - води до размиване на обичайните функции, покваряване на обществото и евентуално второто причестяване. С други думи, думата " джендър " стана маската на неприемането на LGBTQ+ общността в България.

Проблемът стига до Конституционния съд (КС), който през 2018 година се произнесе в своето Решение №13 по конституционно дело №3/2018 година Същите съперници на конвенцията гледат на това решение като победа против " джендър идеологията ". Но без значение дали сте съгласни с това решение или не, в неговите претекстове излиза наяве, че Конституционният съд открива, че думата чисто лексикално основава комплициране и нейното приемане би основало разнообразни тълкувания за други конституционни разпореждания във връзка с брака и половото тъждество. Съдът не се опълчва категорично на " джендър идеологията " или LGBTQ+ общността като цяло. Но един пропуск, който Конституционен съд прави е, че терминът " пол " е дефиниран самостоятелно от член 3 единствено за задачите на конвенцията и не засягат конституцията и другите закони в действие за Република България. Вероятно би било добре въпросът да се прегледа в по-голяма дълбочина от този му аспект.
Въпреки всичко, значимото умозаключение е, че думата " джендър ", станала по този начин настояща в България през последните години, е нищо повече от криворазбрана чуждица. Тя е, на първо място, знак на хомофобията.

 Тревожно се усили броят на партиите с антидемократична идеология Тревожно се усили броят на партиите с антидемократична идеология


" Джендър идеологията " и " Човекът и природата "

На 13 март 2023 година Корнелия Нинова показа видеоклип на своята страница, с който подлага на критика учебник по " Човекът и природата " за шести клас, в който написа, че хората могат да имат ексцентрична полова ориентировка:

" Половото увлечение нормално е ориентирано към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат желания към хора от личния си пол или пък към човеци от двата пола. Понякога са нужни повече време и опит отвън рамките на пубертета, с цел да може младежът да дефинира половата си ориентировка ".

Урокът е последван от задача " Дискутирайте другите типове полова ориентировка ". Г-жа Нинова признава, че лицата над 18 години могат свободно да избират метода, по който живеят, само че приканва да не " закачаме децата ".

 " Децата би трябвало да са подготвени за действителния свят ": за борбата на Българска социалистическа партия против учебника по биология

Няма подозрение, че учебниците по " Човекът и природата " би трябвало да отразяват действителността и научните обстоятелства. Нестандартната полова ориентировка е натурален биологичен и психичен феномен, който не предстои на обществен надзор. Т.е. без значение какво е отношението към хората с ексцентрична полова ориентировка, те нито ще станат повече, нито ще станат по-малко. Но за сметка на това те са част от обективната действителност и от обществото ни - LGBTQ+ хората са пълноправни жители.

В нашата просветителна система би следвало да се залагат обстоятелствата такива, каквито са . Някои биха споделили, че учебното заведение би трябвало да предава и морал, само че това да си с ексцентрична полова ориентировка не е по никакъв метод срамно или аморално в 21-ви век. Дори в противен случай, трайната процедура на Европейския съд за правата на индивида неведнъж удостоверява, че ограничение на правата на жители на база тяхната полова ориентировка е несъвместимо с Европейската спогодба за правата на индивида.

Според госпожа Нинова децата на нежната възраст от 12 години не би следвало да научават за този натурален феномен и не би следвало да са готови за това, което ще видят в и отвън учебно заведение по този начин или другояче. В ерата на интернет те ще научат за това от други места и не е несъмнено до каква степен тези места няма да внесат отрицателна конотация. Училището е една следена среда, в която крайните отзиви могат да бъдат филтрирани, а отрицателното отношение към LGBTQ+ общността може да бъде превъзпитано. По този метод бихме понижили насилието и дискриминирането против хората с ексцентрична полова ориентировка.

Но най-важното е, че по-голямата част от младежите развиват и осъзнават половата си ориентировка към тази възраст. Те би следвало да схващат ексцентрична полова ориентировка, тъй като, от една страна, би трябвало да се научат да бъдат толерантни към LGBTQ+ хора. От друга страна, е допустимо те самите да са такива и да се усещат комплицирани или засрамени от своите усеща, което вреди на тяхното психологично здраве и на самостоятелното им развиване. Докато за по-голямата част от учениците, които са със общоприета полова ориентировка, този урок и тази полемика ще им се стори безразлична или даже смешна (вероятно множеството читатели ще си спомнят по какъв начин са се кикотели по време на часовете по биология на сходни теми), то за дете, което не е наясно със себе си, може да значи целия свят. С други думи включването на сходни полемики в часовете по " Човекът и природата ", освен не предизвикват щета, а даже в противен случай - биха могли да понижат и даже спестят нещастието на стотици деца.

Тук идва въпросът за " джендър идеологията " и дали сходни уроци " проповядват " и популяризират другата полова ориентировка. Краткия отговор е: Не. Няма научни доказателства за това, че информацията за LGBTQ+ хората основава ексцентрична полова ориентировка. Всъщност сходно изказване е безпричинно и стигматизиращо общността. Ако то беше основателно, би трябвало да забраним новините, с цел да не чуваме за закононарушения!

Свят, в който тази догадка е вярна, не би трябвало да се появяват хора с ексцентрична ориентировка там, където има цензура - нещо, което не се случва. Днес стигмата към LGBTQ+ обществото към този момент се разрушава и това разрешава на повече хора да признават за своите желания, само че сигурно информираността не генерира повече такива хора.

Но от тази полемика най-големият проблем е опитът за показване на тази общественост като табу. Няма нищо неприятно в това да си с ексцентрична полова ориентировка и децата ни би следвало да знаят това.

" Джендър идеологията " и политиката

Остава единствено един въпрос и той е: Защо това е политическа платформа на партия? Отговорите са два - липса на политическа еднаквост и години дезинформация. В момента Българската социалистическа партия се среща с нов за нея феномен - че други политически сили взимат нейния електорат. Докато русофилията и носталгията по социализма са били постоянно съществени за тази партия, през днешния ден тези визии се пазят и популяризират по-ефикасно от други политически сили.

Това е ход, който пренасочва задачите на партията в една нова еднаквост в опит да откри нови гласоподаватели. Темата за " джендърите " върлува в България от години и сигурно има мощни усеща към нея и от двете страни. Това я прави извънредно атрактивна за предизборна акция.

Но казусът е, че сходно придвижване легитимизира настроенията против LGBTQ+ обществото. Не се присъединявам към тази общественост, само че правата на всички хора би трябвало да са равни, а децата ни би трябвало да се учат на приемливост, схващане и приемане на другите.

Странно е във времена на война, политическа, икономическа и обществена рецесия платформата на една от най-големите партии в актуалната българска история да е делене, цензуриране и уединяване на жители на Република България.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР