В предходния парламент същите три партии пробваха многократно, но безуспешноКоалиция

...
В предходния парламент същите три партии пробваха многократно, но безуспешноКоалиция
Коментари Харесай

Вече няма какво да спре коалицията Хартиена бюлетина между ГЕРБ, ДПС и БСП

В предходния парламент същите три партии пробваха неведнъж, само че безрезултатно

Коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия към този момент има болшинство, с цел да върне хартиените бюлетини за гласоподаване на избори. В предходния парламент същите три партии пробваха неведнъж, само че безрезултатно да ревизират машинното гласоподаване, само че в този момент няма какво да ги спре. Ключова за бързото приемане на измененията е правната комисия, която по информация на  ГЕРБ ще достави със собствен ръководител.

Идеята е да не се бавим с въпроса, признават депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това значи, че даже този трипартиен екип да не прерасне в коалиция за сформиране на държавно управление и се отиде на нови избори, те ще се проведат с хартиени бюлетини, които допускат доста по-лесни измами с вота.

От Българска социалистическа партия, които всъщност през 2021 година ентусиазирано подкрепяха машинния избор, вече са внесли план за връщане на хартиените бюлетини. Това не е изненада – след серия изборни провали водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова реши, че ѝ е отговорен машинният избор и още в 47-ото Народно заседание социалистите предложиха връщане на хартията.

Прокарването на смяната беше на ръба и не се случи с помощта на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия и сегашен правосъден министър Крум Зарков, чийто глас се оказа решителен предлагането да не влезе в дневния ред на Народно събрание. Следващите опити за напредване на законопроекта също се провалиха поради Зарков, който така и не се отметна от машинното гласоподаване.

Сега обаче ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат удобно болшинство от 128 гласа, за върнат хартиените бюлетини.

" Демократична България " и " Продължаваме промяната " са все по този начин твърдо срещу. Засега " Български напредък ", и " Възраждане " настояват, че също са срещу.

" Въвеждането на машинно гласоподаване на процедура лиши част от българските жители от правото им на глас. А това е въвеждане на неофициален изборен ценз, което опонира на всички интернационалните стандарти за осъществяване на почтени и естествени избори ", разяснява във вторник Даниел Митов от ГЕРБ.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи от своя страна изясни:  " Тук не е въпросът в хартиената бюлетина или не. Тук е въпроса в доверието на използването на машините в този им вид. Ние нямаме доверие в тези машини, тъй като те, вместо да основават сигурност в изборния развой доверие, те вършат измами ".

Лидерът на групата на " Демократична България "  Христо Иванов отхвърли причините на коалиция " хартиена бюлетина ":  " Това е нещо, което явно сплотява тези, които застанаха зад господин Рашидов и нас доста ни безпокои, тъй като – първо, всички тези непрекъснати опити с метода на гласоподаване, няма по какъв начин да работят за одобряване на българската народна власт и изборните права. Второ - причините без доказателства, че машините били манипулирани, доказателства ние не сме видели ".

Ако ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия решат да забързат нещата, те ще вкарат връщането на хартиените бюлетини за предпочитано разглеждане дружно със законопроектите, свързани с проекта за възстановяване и бюджета за 2023 година.

Лидерът на " Български напредък "  Стефан Янев обяви:  " Ние сме за опазване на машинното гласоподаване, даже в противен случай, за отваряне на опцията за така наречен електронно гласоподаване ".

За бързото напредване на плана за хартиената бюлетина значимо е и кой ще бъде ръководител на правната комисия в Народното събрание, тъй като той дефинира дневния ѝ ред.

По неофициална информация това е била и една от аргументите за спор за поста сред Политическа партия и ГЕРБ. В последна сметка на председателски съвет обаче било решено ръководител на комисията да стане Радомир Чолаков от ГЕРБ, разказваха депутати пред Mediapool. Очаква се основаването на всички комисии да влезе в дневния ред на депутатите за тази седмица. Така наподобява, че " бързата писта " пред хартиената бюлетина към този момент е отворена.

Какво плануват проправите на Българска социалистическа партия?

Социалистите на процедура са внесли същия законопроект като в 47-ото Народно заседание. Той планува гласоподавателите да имат право на избор дали да гласоподават с машина или с хартия.

Според настоящия Изборен кодекс в секциите с над 300 гласоподаватели в страната и чужбина се гласоподава единствено с машина, а в по-малките секции – единствено с хартия. По този метод се гласуваше на последните три вота – предварителните избори през лятото на предходната година, изборите 2 в 1 през ноември 2021 година и изборите през октомври тази година. Гласуването най-вече с машини понижи недействителните бюлетини, съкрати времето за оповестяване на резултатите и улесни членовете на множеството секционни комисии, на които не се постановяваше да броят хартиени бюлетини.

Проектът на Българска социалистическа партия би означавал още веднъж във всички секции бюлетини да се борят на ръка, както беше до лятото на предходната година, когато в изборните протоколи имаше доста повече неточности.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР