В преддверието на 76-ия събор на Българския лекарски съюз /БЛС/

...
В преддверието на 76-ия събор на Българския лекарски съюз /БЛС/
Коментари Харесай

България въвежда значителни подобрения в онкологичните грижи

В преддверието на 76-ия събор на Българския лекарски съюз /БЛС/ ръководителят доктор Иван Маджаров разкри основни промени, заложени в Анекса към Националния рамков контракт /НРД/ за интервала 2023-2025 година, които дават обещание доста усъвършенстване в региона на опазването на здравето, изключително за пациентите с онкологични болести в България.

Основната смяна включва нарастване на интервала за палиативни грижи, като Здравната каса ще заплаща за два пъти в годината по 30 дни , спрямо предходните два пъти по 25 дни. Това дава на пациентите повече време за качествено здравно обслужване и поддръжка в сложни моменти .

Докладват се и обилни усъвършенствания в профилактиката и проучванията , в това число продължен болничен престой за тежките случаи на инсулт. Предвидени са и облекчения за осъществяване на проучвания с ядрено-магнитен резонанс и еднодневни процедури, които няма да изискват хоспитализация.

Промените включват и нов метод към издаването на посоки за ядрено-магнитен резонанс , като те ще се издават единствено от лекари експерти, целящи да понижат времето за очакване и да усъвършенстват процеса на диагностика.

Въвеждат се и строги ограничения за лечебните заведения, които не съблюдават заложените в груповия трудов контракт условия за възнаграждение на съществени заплати , като се плануват наказания след три месеца.

Д-р Маджаров също по този начин акцентира задължението на лечебните заведения да одобряват пациенти без отвод , като при положение на липса на свободни кревати, те би трябвало да провеждат превозването на пациента до друго здравно заведение.

Делегатите на събора са призвани да дадат мандат на БЛС за подписването на Анекса до 22 февруари, като с това ще се сложи началото на нов стадий в региона на опазването на здравето в България, с акцент на усъвършенствано качество на грижа за онкологични пациенти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР