България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на

...
България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на
Коментари Харесай

Министър Тахов: България подкрепя искането за увеличаване на тавана на помощта „de minimis“ в сектора на селското стопанство

България се причислява към настояването за увеличение на тавана на помощта „ de minimis " в бранша на селското стопанство, рибарството и аквакултурите. Това съобщи министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Люксембург.

На съвещанието делегацията на Германия, от името на делегациите на България и още 13 страни членки показа искане към Европейската комисия за увеличение тавана на „ de minimis " в селскостопанския бранш на дружество до 50 000 евро, в продължение на три години и надлежно националните тавани за страните членки. Аналогични ограничения следва да се приложат и за бранша на рибарството и аквакултурите.

Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз се нуждае от съответен бюджет, който обезпечава заслужено равнище на подкрепяне на фермерите, с цел да няма неравнопоставеност на земеделските стопани в Европейския съюз, съобщи министър Тахов. „ Важно е да се регистрират възходящите провокации пред земеделието и да се подсигурява бюджет в задоволителни размери, който да донесе сигурност в бранша. От значително значение е да се работи за равнене на равнищата на директни заплащания, с цел да могат земеделските стопани от страните с по-ниски заплащания да се усещат равнопоставени на останалите фермери в Европейски Съюз ", добави той.

„ Необходимо е да възстановим доверието на земеделските производители в Общата селскостопанска политика ", сподели министър Георги Тахов.

На полемика за обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство министърът на земеделието и храните съобщи, че е належащо предварителните оценки на въздействието на комерсиалните съглашения и самостоятелните търговски ограничения на Европейски Съюз да включват по-детайлен разбор. Целта е да не се стига до компрометиране на жизнеспособността на чувствителни аграрни браншове. Министър Тахов добави, че подобаващ инструмент за ограничение на отрицателното влияние е въвеждането на тарифни квоти с нулево или понижено мито, вместо цялостна либерализация. Добре би било и авансово да има изясненост за възможни ограничения за подкрепяне на уязвимите браншове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР