В предаването Още от деня“ по БНТ Еленко Божков, каза

...
В предаването Още от деня“ по БНТ Еленко Божков, каза
Коментари Харесай

Еленко Божков: Нашето предложение беше за таван на газа от 150 евро/MWh

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Еленко Божков, сподели че пределните цени, които дефинираха от Европейска комисия, първичното предложение беше за 275 евро за мегаватчас, с течение на времето цената понижава до 200, а нашето предложение беше за 150 евро на мегаватчас, само че в последна сметка тези 180 към които са се обединили всички страни, са по-близко до нашето предложение. „ Това значи, че можем да бъдем спокойни по отношение на опцията цената на топлинната сила да бъде увеличена ненадейно или от 1 януари, такова нещо не би трябвало да се чака в този момент с новия таван “.

Азерският газ е с дълготраен контракт, това решение няма да повлияе на неговата цена, изясни Божков. „ Няма причина да се трансформира цената. Получаваме всички контрактувани количества “.

„ Булгаргаз “ желае по-висока цена, тъй като черпи от хранилището в Чирен, а там през лятото беше нагнетяван безценен газ, добави още Божков.

Газът, който ще влиза през Турция, зависи доста, тъй като те имат най-малко три терминала за полутечен газ, тъй че дали ще има съветски газ в този коктейл, не мога да отговоря, съобщи Божков. „ Очаквам да се ограничи увеличението на цената през зимните месеци. Забелязва се утешение на цените на тържищата, което за нас е потребно “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР