В предаването Лице в лице“ по бТВ Росен Карадимов, каза

...
В предаването Лице в лице“ по бТВ Росен Карадимов, каза
Коментари Харесай

Росен Карадимов: Финансово подпомагане на малкия и среден бизнес е една от целите на банката

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Росен Карадимов, сподели че е доста значимо по какъв начин властта схваща функционалността на банката и казусът е, че всеки министър прави своето пояснение. „ А ББР е единствената банка след Българска народна банка, която е основана със специфичен закон. Импровизации обществено са немислими, когато задачите на банката са написани в закон. Министър Пулев прочете вярно закона, неговата цел е да се осъществят задачите на банката “.

Финансово подкрепяне на дребния и междинен бизнес е една от задачите на банката, изясни Карадимов. „ Безспорно лимитът от 5 милиона на банката, който беше натрапен, ще остане. Проблемът е дали с изключение на кредитирането, тази банка би трябвало да прави и нещо друго, изключително в изискванията на рецесия “.

Ако ББР не реагира и не подкрепи страната и хората в тази спешна обстановка, то този инструмент е неправилен, а той е основан точно с тази цел, добави Карадимов. „ Държавата се гърчи по какъв начин да избави лечебните заведения, които могат да банкрутират. И аз запитвам – допустимо ли е дали ББР, в случай че направи разбор и откри, че кредитното усложнение на лечебните заведения са, тъй като е рецесия, тъй като парното е скъпо, токът е скъпо и така нататък, и запитвам – допустимо ли е ББР да купи дълга на болничното заведение, да сконтира задължението към доставчиците. ББР ще влезе в ролята на заемодател на болничното заведение, а отсреща ще има един длъжник – Касата и оттова ще си получи парите. Между другото държавното управление е приело такава прорграма за подкрепяне на лечебните заведения, само че тя не е влезла в деяние. Ако банката просто раздава едни заеми, излиза, че този който не може да вземе заем от комерсиална банка, ще отиде в ББР. “

Министър Пулев ми предложи да стана началник на Надзора на банката, неговите визии напълно съответстват с моите. „ Аз съм ръководител на Надзорния съвет, а той няма право да се меси в оперативната активност на банката. Оперативната активност се управлява от Управителния съвет. Аз запознат съм ръководство, банката има потребност от ръководство и образуване на основни политики и визии, а има професионален УС, който по-късно ги извършва “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР